Människor lämnar blommor på trapporna på Sergels torg på årsdagen av terrordådet i Stockholm. Foto: TT

Annat EU-land kände till terrorhot mot Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Flera dagar innan terrorattacken i Stockholm skedde kände specialpoliser i ett annat EU-land till planerna på terrordådet. Det avslöjar Sveriges Radios Ekot i dag.

Underrättelseinformationen var av tillräckligt allvarlig art för att lyftas på ett möte med specialpoliser i ett icke namngivet EU-land. Dagar innan terrordådet den 7 april i Stockholm fanns informationen hämtat från ett forum för IS-anhängare som sa att en person med utländsk bakgrund som var redo att attackera centrala delar av staden för att döda så många som möjligt, berättar en specialpolis för Ekot.

Enligt specialpolisen ska det finnas tydliga rutiner för att förmedla vidare underrättelseinformation till andra EU-länder, men han vet inte om hans chefer spred informationen vidare till Sverige.

Terrordådet i Stockholm

Säkerhetspolisen tar vanligtvis emot den typen av information, men säger att den inte känner igen Ekots uppgifter.

– Just den här konkreta informationen som du talar om och ger information om den känner jag inte igen som en sådan som går att härleda till just attentatet på Drottninggatan. Det var ingen information som jag känner igen att vi hade vare sig innan eller efter attentatet, säger Fredrik Hallström, biträdande chef på Säpo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet