Annie Lööf är största tillgången för sitt parti enligt ny undersökning

Uppdaterad
Publicerad

Annie Lööf (C) går om Jimmie Åkesson (SD). Enligt den senaste undersökningen från Novus om vilken partiledare som anses vara den största tillgången för sitt parti kniper Lööf förstaplatsen. Anna Kinberg Batra (M) rasar rejält från fjärde till sista plats.

Sedan 2015 har Jimmie Åkesson ansetts vara den partiledare som är den starkaste tillgången för sitt parti. Nu hamnar han på andra plats med 62 procent som tycker att han är en tillgång, jämfört med Annie Lööfs 66 procent. Anna Kinberg Batra gör det största raset i listan, från fjärde till sista plats.

LÄS MER: Förtroendet för Anna Kinberg Batra rasar

Bara tre partiledare har fler som anser att de är en belastning än en tillgång MP:s två språkrör och M:s partiledare och Anna Kinberg Batra.

Stefan Löfven (S) har däremot gått från att vara en belastning till en tillgång. 2015 ansåg 55 procent att han var en belastning för Socialdemokraterna och nu är det 35 procent som svarar belastning.

Undersökningen genomförs av Novus på eget initativ. Den baseras på 1083 intervjuer i åldrarna 18-79 år och genomfördes i mitten av juni i år.

LÄS MER: Störst förtroende för Annie Lööf

Att mäta i tillgång och belastning innebär en annan sak än att mäta förtroende. Man kan anse att en partiledare är en tillgång till sitt parti, trots att man själv inte sympatiserar med just det partiet. Det är svårare att ha ett högt förtroende för en partiledare som står långt från ens egna politiska sympatier.

Att Annie Lööf lyfter Centerpartiet har varit tydligt i flera undersökningar den senaste tiden, samtidigt som Anna Kinberg Batra just nu sänker Moderaterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer