Alliansen är skadad. Åtminstone på kort sikt. Det menar Centerpartiets partiledare Annie Lööf efter de senaste dagarnas SD-bråk inom Alliansen. Foto: Foto Pontus Lundahl / TT

Annie Lööf: ”Givetvis har det skadat Alliansen”

Publicerad

Alliansen är skadad. Åtminstone på kort sikt. Det menar Centerpartiets partiledare Annie Lööf efter de senaste dagarnas SD-bråk inom Alliansen. Hon menar också att ansvaret för tumultet ligger på alla fyra partier inom Alliansen.

De senaste dagarna har präglats av bråk inom Alliansen, det har handlat om Sverigedemokraterna ska kunna få poster som utskottsordförande i riksdagen efter valet.

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm skrev tidigare idag ett brev där hon bland annat skyller på Moderaterna.

Annie Lööf, partiledare för Centern, som precis anlänt till Almedalen i Visby, erkänner att Alliansen är skadad.

– Kortsiktigt har det skadat Alliansen i den mån att vi inte har kunnat prata om andra viktiga politiska saker, säger hon till SVT Nyheter.

Fyra partiers ansvar

Hon menar dock att frågan är ”död, begraven och utagerad” nu. Och hon anser inte att det är Moderaternas fel att det blev rörigt.

– Jag tror att vi alla bär ett ansvar i detta. Det togs fram som gemensamma talepunkter inför en intervju som våra gruppledare skulle göra och vi var nog många som missuppfattade hur det här skulle uppfattas och tolkas. När det uppfattades som att vi skulle öppna upp för Sverigedemokraterna, då insåg jag att det här tog oanade proportioner.

Kritik från Skyttedal

Annie Lööf har även kritiserats av KD:s Sara Skyttedal som det senast dygnet har ifrågasatt hennes ledarskap på Twitter. Lööf svarar dock att ledarskapet är stabilt och påpekar att Centerpartiet går framåt (till skillnad mot KD).

Vad säger du om att hon öppet kritiserar dig?

– Det är inte första gången som det finns företrädare för olika partier som kritiserar mig. Men jag känner mig trygg i mitt ledarskap.

Vad säger då Annie Lööf idag, bör SD få ordförandeplatser i utskotten efter valet?

– Nej.

Varför inte?

– För att det har uppfattats som att vi skulle samarbeta och förhandla med Sverigedemokraterna, och det är inte värt det.

Men är det inte orättvist?

– Nej, det här är inte en viktig fråga för Centerpartiet. I decennier har utskottspresidieplatser gjorts upp mellan Socialdemokraterna och Moderaterna och då går vi tillbaka till den ordningen som har gällt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.