Centerpartiets ordförande Annie Lööf pratade bland annat om klimathotet och miljöförstöring och drar en parallell till tågen under C:s partistämma i Malmö. Foto: TT

C-förslaget: Satsa på svenska järnvägar

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet föreslår fyra miljarder kronor mer än regeringen till drift och underhåll av regionala järnvägar i budgeten för nästa år, det avslöjade Annie Lööf under sitt öppningstal på partiets stämma.

Hon pratar bland annat om klimathotet och miljöförstöring och drar en parallell till tågen. De ska gå i tid, säger hon.

– Vi måste ha en politik i Sverige som tar ansvar för miljön. Det är självklart för oss, det är framtiden. Därför ska vi satsa på tåg, säger Annie Lööf.

Det handlar om att bygga ut tågtrafiken för miljöns och jobbens skull. De fyra extra miljarderna föreslås delas upp på 2,5 miljarder till drift och underhåll av hela järnvägsnätet och 1,5 miljarder som ska vara öronmärkta för landsbygden.

Ny arbetsmarknad ska växa fram

Annie Lööf talar också om svensk företagsamhet och en öppnare jobbmarknad.

– Det finns hopp, alla jobb har ännu inte sett dagens ljus, säger hon och påpekar att hon inte alls tror på att robotar kommer att ta över våra jobb i framtiden.

Ett annat fokus Annie Lööf har är ett tryggare Sverige, vilket delvis innefattar sjukvården.

– En trygg sjukvård i hela landet är själva kärnan i välfärden, säger Lööf.

Fördömer hat och rasism

En annan pusselbit för ett tryggt Sverige är att hon inte tänker tillåta någon rasism eller nazism, och hon syftar i sitt tal på Nordiska motståndsrörelsen.

– Vi ska fördöma hatet och vägra köpa deras svartmålning av andra människor. I oss möter extremismen, terrorismen och resismen en motståndsrörelse som inte viker sig och aldrig någonsin ger upp, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.