Annika Östberg frigiven

Uppdaterad
Publicerad

Morddömda Annika Östberg blev på måndagen en fri kvinna efter 30 år i amerikanskt och svenskt fängelse. Sedan ett år tillbaka har hon vistats på rehabiliteringskooperativet Basta utanför Nykvarn.

Annika Östberg dömdes 1983 i USA för dubbelmord till fängelse i 25 år till livstid. Efter många turer fördes hon i april 2009 över till Sverige för att fortsätta avtjäna sitt straff här. I november samma år beslöt Örebro tingsrätt att hon skulle friges i maj i år.

Svårt att beskriva

Annika Östberg har lite svårt att beskriva känslan av att nu vara en fri kvinna. Hon säger till TT att hon egentligen känt sig fri sedan hon kom till Sverige för två år sedan.

-Samma sekund som jag satte foten på svensk mark kände jag mig fri, och särskilt när jag kom till Basta, säger hon.

Hon tycker det är skönt att inte längre vara bevakad av Kriminalvården.

-Den här dagen är slutet på en lång resa och svaret på en dröm, säger hon.

Firade med tårta

Annika Östberg berättar att hon tänker fira friheten med en tårta.

-Jag har fått en prinsesstårta som är min favorit. Jag ska gå ut i skogen och sedan får jag besök av några vänner, säger hon.

Annika Östberg beskriver sina två år i Sverige som fantastiska.

-Det har varit ofattbart. Mycket bättre än jag någonsin kunnat drömma om. Jag har fått ett så fint och varmt bemötande. Människorna har varit jättesnälla, säger hon.

Hon är glad över att svenska folket accepterat henne och låtit henne gå vidare.

Stannar på kollektivet

Annika Östberg berättar att hon ska stanna kvar på Basta-kollektivet i minst ett år och så småningom ska flytta till en lägenhet på kollektivet.

-Jag tar en dag i taget. Jag ska närmast avsluta en bok som jag skrivit själv, säger hon.

Annika Östberg vill fortsätta arbeta på Basta och vara en stödperson för andra eftersom hon tror på kollektivets koncept.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.