Hör Annika Strandhäll (S) debattera förslaget om skärpta straff för sexköp med Dana Pourkomeylian, ledarskribent på Liberala nyhetsbyrån och jurist, och Mats Paulsson, utredare på Jämställdhetsmyndigheten, i klippet ovan. Foto: SVT

Annika Strandhäll (S) i debatt om straffskärpning för sexbrott

Publicerad

Regeringen vill skärpa straffen för sexköp genom att ta bort böter ur straffskalan.

– Idag är straffskalan för de allra flesta motsvarande att sno en oxfilé på Ica. Medan det faktiskt handlar om att du köper dig tillträde till en annan människas kropp, säger Annika Strandhäll (S), jämställdhetspolitisk talesperson.

I regeringens förslag ingår förutom hårdare straff också att ta bort kravet på dubbel straffbarhet, vilket betyder att personer som köpt sex utomlands skulle kunna straffas för det i Sverige. Dana Pourkomeylian, ledarskribent på Liberala nyhetsbyrån och jurist, är kritisk till en sådan förändring.

–Skulle andra länder tillämpa det här så skulle polska kvinnor som kommer till Sverige och gör en laglig abort här kunna bli straffade för det när de kommer hem. Det är inget rättssystem som jag vill se, säger hon i ”Sverige möts: Direkt”.

Utredare varnar för färre domar

Annika Strandhäll avvisar kritiken.

–Vi vill markera mot att åtta av tio av de svenska män som köper sex gör det på konferenser, i Östeuropa eller när man är på semester i typ Thailand, säger hon.

Mats Paulsson är senior utredare av prostitution och människohandel på Jämställdhetsmyndigheten och har tidigare varnat för att en skärpning av straffen kan leda till att färre döms för sexköp.

–Som det ser ut nu så går det ganska fort och du får väldigt många erkännanden, säger han.

–Och dessutom finns det idag oaktsam våldtäkt som man kan använda sig av i vissa fall.

”Kan titta på annan sexualbrottslighet”

Annika Strandhäll framhåller andra förtjänster med en skärpning av straffen:

–Man står som registrerad i kriminalvårdsregistret under längre tid. Men man topsar också de här personerna, vilket innebär att man kan titta på andra typer av sexualbrottslighet, säger hon.

Hör utdrag ur debatten i klippet ovan eller se hela Sverige möts: Direkt om sexköp på SVT Play.

Fakta sexualbrott

Fällande domar där köp av sexuella tjänster är huvudbrottet

2018   279 st

2017   194 st

2016   270 st

2015   282 st

2014   260 st

2013   238 st

2012   319 st

2011   350 st

2010   336 st

Sedan den 1 juli 2018 har Sverige en sexualbrottslagstiftning som bygger på frivillighet – är det inte frivilligt så är det olagligt. Domstolarna ska särskilt beakta ”om frivillighet har kommit till uttryck genom ord eller handling eller på annat sätt”.

Två nya brott har också införts: oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp. Det innebär att gärningspersonen kan dömas för exempelvis våldtäkt – även om det inte en sådan avsikt – om personen varit grovt oaktsam i frågan om den andra deltar frivilligt eller inte.

Källa: Brå, Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.