Antalet personer som fryser ihjäl ökar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler personer i Sverige dör på grund av kyla. De senaste åren har ungefär en person i veckan frusit ihjäl, vilket är en rejäl ökning. Det visar siffror från Räddningsverket som Rapport tagit del av.

1989 var det 13 personer som frös ihjäl. 2005 var antalet 60. De flesta dödsfallen har samband med alkohol och demens, och majoriteten av de som fryser ihjäl är över 65 år.

En förklaring är att äldre personer är skörare och klarar kyla sämre, en annan är ett minskat boende för äldre och demenssjuka.

Fler äldre

Klockan är elva på kvällen när 52-årige Bengt lämnar beroendekliniken. Han mår dåligt och lider av synhallucinationer. Dagen efter hittas han medvetslös. Kroppstemperatur är tjugotvå grader och han avlider på väg till sjukhuset.

Det här hände förra året i Falun. Det kan tyckas märkligt, men antalet dödsfall i Sverige där främsta dödsorsaken är kyla, har ökat rejält.

-Naturligtvis blir vi fler äldre. Det har naturligtvis också betydelse men även rensar bort för det är det en ökning, säger Jan Schyllander, utredare Räddningsverket.

Vilka är det?

Men vilka är det då som fryser ihjäl i dagens Sverige? Eftersom det finns siffror som visar vilka som söker akut vård för köldskador drar Räddningsverket slutsatsen att dödsfallen ofta har samband med alkoholberoende eller demens.

-Är det en demenssjukdom kan det vara så att de inte hittar och kan inte orientera sig. De vet inte vart de är och så går det åt helt fel håll. Så har de inte klätt på sig ordentligt när de gått ut, säger Stina-Clara Hjulström, ordförande Demensförbundet,

Att majoriteten av de som dör av kyla är över 65 år beror på att äldre personer är skörare och klarar kyla sämre. På Demensförbundet har man även en annan förklaring till siffrorna.

-Under många år har man minskat väldigt mycket på boende för äldre och demenssjuka. Man har tvingat bo kvar hemma aldeles för länge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.