Antalet stulna nummerplåtar ökar

Uppdaterad
Publicerad

Över 14.000 fyrhjuliga identiteter är på vift i Sverige. Fler och fler drabbas av upptäckten att deras bil blivit av med sin registreringsskylt. Men att stjäla en skylt räknas inte som stöld.

Varje år ökar antalet stulna registreringsskyltar och hos polisen finns i dag mer än 14.000 efterlysta skyltar. Bakgrunden till skyltstölderna kan vara allt från pojkstreck till att försöka dölja brott.

-Stulna skyltar kan användas till exempel för brottslig verksamhet, säger Erik Forsell, närpolischef på Östermalm.

Rubriceras inte som stöld

Varje vecka träffar polisen på stulna skyltar, som tas i beslag. Men att stjäla en registreringsskylt rubriceras inte som stöld.

-Det blir egenmäktigt förfarande, då det inte finns någon ekonomisk vinning på det, säger Forsell.

Men skyltförlusten kan innebära ekonomisk förlust för bilägaren. Har skylten använts på en bil i Stockholms innerstad får bilägaren en räkning för trängselskatt.

På Transportstyrelsen råder man drabbade att betala och sedan överklaga till Skatteverket för att få tillbaka pengarna. Att stjäla en registreringsskylt för att undvika trängselskatt är dock inte ett troligt motiv enligt Eva Söderberg, pressansvarig på Transportstyrelsen.

-Böterna för att köra en falskskyltad bil är högre än trängselskatten.

TT

Fakta: Om skylten blir stulen

• Om registreringsskylten blir stulen ska man polisanmäla det. Polisen efterlyser då skylten.

• Att stjäla en registreringsskylt rubriceras som egenmäktigt förfarande, vilket kan ge böter eller fängelse i upp till sex månader.

• Det är bilägarens ansvar att så fort som möjligt skaffa en provisorisk eller ny skylt.

• En ny skylt kostar 80 kronor.

• I januari fanns 14.398 registreringsskyltar efterlysta i Sverige.

Källa: Transsportstyrelsen, Polisen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.