Antibiotika hjälper inte öronbarn

Uppdaterad
Publicerad

Barn med ihållande eller ständigt återkommande öroninflammation ska inte behandlas med antibiotika, enligt en ny studie som beskrivs i amerikanska läkarsällskapets tidskrift Jama.

Behandlingen hjälper inte, utan ger bara fler motståndskraftiga bakterier. När bakterier får fäste i mellanörat bildas en slemliknande barriär som skyddar bakterierna mot bland annat antibiotika, konstaterar forskarna.

Akut öroninflammation kan behandlas med antibiotika, men i kroniska fall är rör inopererade i mellanörat en mycket mer effektiv behandling.

Enligt studien fanns barriären, som tidigare hittats hos djur med inflammerade mellanöron, i 92 procent av proverna från barn med kronisk öroninflammation.

Öroninflammation är en av de vanligaste och mest plågsamma sjukdomar som barn drabbas av. Ofta är den bara tillfällig och går över av sig själv, men hos så kallade öronbarn förekommer täta infektioner under en längre period. De kan även ha en ständig ansamling av vätska i mellanörat. Båda dessa varianter räknas till kronisk öroninflammation.

I framtiden skulle en sorts bakterier som motverkar uppkomsten av biofilm kunna vara en tänkbar behandling, skriver forskarna i Jama.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.