Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antibiotikaresistensen är en tyst pandemi, menar experter. Foto: Poppe, Cornelius

”Antibiotikaresistens är vårt största hot”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ligger i framkant när det gäller låg användning av antibiotika och låg förekomst av resistenta bakterier, jämfört med andra länder i Europa. Men vi får inte luta oss tillbaka, menar infektionsläkare Thomas Tängdén.

– Antibiotikaresistens är en tyst pandemi. 

I dag presenterade EU:s smittskyddsmyndighet ECDC ny data som visar att användningen av antibiotika i Europa minskar något – men inte tillräckligt snabbt.

Användningen av antibiotika i EU, Norge och på Island har minskat med 2,5 procent mellan 2019 och 2022. Det är enligt ECDC inte tillräckligt för att nå EU:s gemensamma mål på 20 procent till 2030.  

Ökning av resistenta bakterier oroar  

ECDC lyfter också ett varningens finger mot att vissa allvarliga antibiotikaresistenta infektioner ökar i EU-länderna.  

Mellan 2019 och 2022 har infektioner med tarmbakterien karbapenemresistenta klebsiella pneumoniae ökat med 50 procent. Den orsakar infektioner som blodförgiftning, urinvägsinfektion eller lunginflammation. Och när bakterien är resistent finns ofta väldigt få behandlingsalternativ kvar, ibland inget alls.  

– Det här är ett av våra största hot, även i Sverige, säger Thomas Tängdén, infektionsläkare och forskare vid Uppsala Universitet. 

Sverige i framkant – men arbetet måste fortsätta 

Jämfört med många andra länder i Europa har Sverige lyckats bromsa resistensutvecklingen. Vi har en låg förekomst av resistenta bakterier och användningen av antibiotika har i princip halverats på 30 år. 

Enligt Thomas Tängdén beror det på att vi har använt antibiotika ansvarsfullt i Sverige sedan 90-talet. Han lyfter särskilt att vi har slutat behandla lindriga luftvägsinfektioner, öroninflammationer, halsinfektioner med antibiotika – för att vi vet att det har begränsad eller ingen effekt alls.  

– Men det betyder inte att allt är bra i Sverige, vi har också resistensproblem och det problemet ökar för varje år, säger han.

I klippet ovan ger Thomas Tängdén tre tips på hur man kan bidra till att inte öka antibiotikaresistensen.

Det här är antibiotikaresistens

Varje år dör omkring 35 000 personer i EU, Norge och på Island till följd av antibiotikaresistens.

Det uppstår när bakterier utvecklar motståndskraft mot antibiotika och det blir svårt eller omöjligt att behandla en infektion. 

En del bakterier är naturligt resistenta mot antibiotika. Andra bakterier förvärvar resistens mot antibiotika. Det kan ske genom mutationer, där bakterien utvecklar resistens av en slump då den delar sig vilket ger en överlevnadsfördel.

I Sverige finns fyra antibiotikaresistenta bakterier som sjukvården enligt smittskyddslagen ska rapportera in till Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren i regionen. De är MRSA, ESBL, VRE och pneumokocker med nedsatt känslighet mot penicillin.

Källor: Karolinska institutet, Krisinformation.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.