Nya upptäckter pekar på att antioxidanter får cancer att sprida sig snabbare. Däremot finns det inte belägg för att antioxidanter orsakar cancer. Foto: TT

Antioxidanter kan förvärra hudcancer

Uppdaterad
Publicerad

Malignt melanom utvecklas betydligt mer aggressivt hos möss som samtidigt får kosttillskott med antioxidanter, visar ny svensk forskning. Gruppen bakom studien uppmanar till försiktighet med tillskotten för alla cancerdrabbade.

Forskargruppen på Sahlgrenska akademin har även tidigare visat på kopplingen mellan aggressiv cancerutveckling och kosttillskott med antioxidanter. I fjol handlade det om hur primärtumören hos möss med lungcancer växte snabbare av tillskotten. Sjukdomen både påskyndades och förvärrades.

Dubbel spridning

Nu gäller det den allt vanligare hudcancerformen malignt melanom där försök på möss verifierats av studier på mänskliga cancerceller.

– Primärtumören som växer på huden på mössen påverkades inte alls. Den var inte större, den var inte mer aggressiv, säger Martin Bergö, professor vid avdelningen för molekylär och klinisk medicin.

– Vad som hände var att förmågan hos cellerna att sprida sig i kroppen fördubblades, en helt annan mekanism än i lungan och mycket allvarligare eftersom primärtumören oftast inte är speciellt farlig medan metastaser är det som folk med cancer dör av, fortsätter han.

Studierna visar att antioxidanter visserligen skyddar friska celler från fria radikalers negativa påverkan, men så fort en tumör uppstår värnar antioxidanterna även cancercellernas fortlevnad.

Undvik tillskott

Sköldkörtelcancer och tarmcancer är andra tillstånd som gruppen studerar men professor Martin Bergö öppnar redan nu för vissa generella slutsatser.

– Den forskning vi har gjort, och tidigare stora kliniska studier på 90-talet då man inte förstod varför antioxidantbehandlade personer fick mer cancer, visar att om man redan har cancer eller kraftigt ökad risk för en viss sorts cancer, ska man överväga att undvika kosttillskott med antioxidanter.

Ett extra tillskott av antioxidanter kan göra att tumören växer fortare eller sprider sig fortare.

– Det är därför dags att börja rekommendera patienter med vissa typer av cancer att undvika kosttillskott med antioxidanter och kanske även personer med en ökad risk för dessa cancersjukdomar eftersom de skulle kunna bära på små odiagnosticerade tumörer, vilka är omöjliga att upptäcka, säger han men påpekar att det gäller antioxidanter i kosttillskott.

– Nivåerna i broccolin tror vi inte har någon påverkan.

Möss och människor

Studierna görs på möss och verifieras med tester på odlade mänskliga cancerceller.

Med den kunskap som finns skulle tester på levande personer inte kunna försvaras.

Lungcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige, malignt melanom en av de snabbast ökande.

Tidigare studier visar att cancersjuka oftare än andra äter tillskott med antioxidanter.

Källa: Sahlgrenska akademin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.