Tre personer står vid ett runt bord i en tv-studio under ett samtal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör reportrarna Kristina Lagerström och Johan Zachrisson Winberg om vad som kan hända under tisdagens utfrågning i finansutskottet. Foto: SVT

AP-fondernas chefer frågas ut om investering i Northvolt i finansutskottet

Uppdaterad
Publicerad

När batterifabriken Northvolt gick i konkurs försvann nära sex miljarder av statliga pensionspengar.

SVT Nyheter har tidigare avslöjat hur AP-fonderna trixat för att komma runt förbudet att investera i riskfyllda onoterade bolag. På tisdagen frågas cheferna ut om upplägget i Riksdagens finansutskott.

– Ytterst handlar det här om att säkerställa att pensionspengarna hanteras på ett bra sätt, säger utskottets ordförande, Edward Riedl (M).

Första till Fjärde AP-fonden är statliga myndigheter med uppgift att förvalta de skattepengar som används till den allmänna pensionen. Det är pengar som ska förvaltas klokt för att täcka svenskarnas pensioner, oavsett hur det går på börsen.

När det började skaka runt Northvolt förra året hörde SVT:s reportrar Johan Zachrisson Winberg och Kristina Lagerström av sig till fondernas chefer med frågor om de kände någon oro.

– Vi ville prata med AP-fonderna som ägare och undrade hur de såg på sin investering med svenskarnas pensionspengar. När vi började syna upplägget, hur det gick till när de skaffade Northvolt från början såg vi att det var gjort via ett bolag, säger Johan Zachrisson Winberg.

Förbjudet att investera i onoterade bolag

Enligt AP-fondslagen ska aktier köpas direkt på börsen. Riskfyllda onoterade aktier får bara köpas indirekt, till exempel via ett riskkapitalföretag där det förväntas finnas expertis om riskanalyser.

Men det visade sig att AP-fonderna tagit sig runt lagen genom att bilda egna bolag, utan anställda och med sina egna tjänstemän i styrelsen.

– Formellt blir det bolagen som äger aktierna. Men de har inga anställda, ingen vd, ingen f-skatt. Det är ganska tomma bolag, säger Johan Zachrisson Winberg.

”För mycket oklarheter”

AP-fondernas chefer har inte velat ställa upp på en intervju om upplägget. Huruvida det stämmer överens med lagstiftarnas intentioner är oklart, säger Kristina Lagerström.

– Vi har ställt frågor via mejl om det är så här lagen var tänkt. De säger själva skriftligt till oss att det är enligt lagen. Men det är förmodligen det som politikerna kommer att ställa frågor om i dag, säger hon.

– Det är fyra AP-fonder som har bildat vad som närmast kan beskrivas för ett skalbolag. Det är ett kreativt upplägg där man inte har några anställda, inga andra investeringar utan bara aktier i Northvolt, säger utskottets ordförande, Edward Riedl (M).

– Det är för mycket oklarheter, för mycket konstigheter. De här investeringsbesluten som har fattats, har de fattats i enlighet med gällande placeringsreglemente och så vidare? säger Oscar Sjöstedt (SD).

Vad är AP-fonderna?

Varje år sätts en del av din inkomst av till det som kallas allmän pension. De pengar du tjänar in i dag används till dagens pensionärer, i gengäld har staten en skuld mot dig den dag du går i pension.

Pensionsavgifterna delas upp på två konton: inkomstpension och premiepension.

Premiepensionen kan du investera i fonder som du väljer själv.

Inkomstpensionen förvaltas av Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden. De fungerar som en buffert, när det är för mycket kapital i pensionssystemet sätts pengar in på fonderna, om det saknas pengar är det där kapital hämtas.

Det finns också Sjätte AP-fonden som är ytterligare en buffertfond samt Sjunde AP-fonden som hanterar premiepensionen för alla som inte gjort ett aktivt val själva.

Den Sjätte AP-fonden valde, till skillnad från Första- till Fjärde AP-fonden, att inte investera i Northvolt.

Källa: Pensionsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.