Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens gängexpert: ”Yngre pojkar fortsätter vara utförare” Foto: TT/SVT

Appelgren om dödsskjutningarna: ”Stämmer trenden har vi ett fruktansvärt år framför oss”

Uppdaterad
Publicerad

Dödsskjutningen i Skarpnäck blev den 20:e registrerade hittills i landet i år.

Om tidigare års mönster håller i sig väntas nya högstanivåer av det dödliga skjutvapenvåldet i Sverige, befarar polisens gängexpert Gunnar Applegren.

– Stämmer den trenden har vi ett fruktansvärt år framför oss, säger han till SVT Nyheter.

En man i 20-årsåldern avled i samband med en skjutning i Skarpnäck i södra Stockholm på söndagskvällen.

Händelsen blev därmed den 20:e bekräftade fallet av det dödliga skjutvapenvåldet i Sverige hittills i år, visar polisens nationella statistik.

– Tittar man på starten det här året är det fler döda men ungefär lika många skjutningar som det var 2020. Det är en väldigt hög nivå vi ligger på just nu, säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie och gängexpert vid Polismyndigheten.

”Hämnd på hämnd”

Han säger att skjutningarna oftast bottnar i hämndkonflikter som utvecklas till dödliga våldsspiraler. Anledningarna kan vara alltifrån narkotikaaffärer och marknadsrivalitet till personliga kränkningar mot flickvänner eller familjer.

– Det finns fortfarande väldigt våldsamma konflikter och spiraler där hämnd går på hämnd. Just det första brottet att man försöker skjuta ihjäl någon skapar den här spiralen av våld, säger han.

”Yngre pojkar fortsätter vara utförare”

Att flera tongivande personer i den organiserade kriminella miljön i Sverige lagförts har enligt Appelgren också skapat ett maktvakuum där terrorbalansen på vissa håll har satts ur spel.

– Det är svårt att få bukt med de här konflikterna. De ligger så djupt i att man känner sig kränkt. Även om man man har lagfört en hel del personer fortsätter yngre pojkar att vara utförare i de här morden eller mordförsöken med skjutvapen, säger Gunnar Appelgren.

Det råder också vissa geografiska skillnader gällande det dödliga skjutvapenvåldet, där Region Syd och Malmö har haft en positiv utveckling.

– Det skjuts och mördas mest i Stockholm, rent statistiskt. Sedan har Linköpingsområdet kommit upp det här året med väldigt mycket grovt våld.

Hur ser du på den kommande tiden gällande det dödliga skjutvapenvåldet?

– Tittar vi statistiskt på de sista fem åren kommer det under de kommande fyra-fem månaderna vara mer skjutningar än under januari-april. Stämmer den trenden har vi ett fruktansvärt år framför oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.