Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arbetslösa musiker hindras marknadsföra sig. Foto: SVT

Arbetslösa musiker hindras marknadsföra sig

Uppdaterad
Publicerad

Musiker som går på a-kassa får inte leta nya uppdrag eller marknadsföra eventuella spelningar som de lyckas få in, något som kritiseras av både musiker och fackförbund.

– Reglerna är kontraproduktiva, de cementerar arbetslösheten hos musiker, säger Musikerförbundets förbundsordförande Jan Granvik.

Reglerna för arbetslöshetsförsäkringen hindrar musiker att söka jobb inom sin bransch menar Musikerförbundet.

– Du kan söka ett nytt arbete om du söker som till exempel kock, men du kan inte söka nytt arbete inom den bransch där du är verksam och har kompetens inom, säger Jan Granvik.

Får inte marknadsföra spelningar

Musiker driver ofta enskild firma och måste vilandeförklara sin verksamhet om de får pengar från a-kassan. Under coronapandemin har reglerna lättats upp så att musiker har större möjligheter att tillfälligt öppna upp verksamheten om de till exempel får en spelning. Men musikerna får inte marknadsföra en kommande spelning, släppa ny musik eller marknadsföra sig själv på sociala medier.

Handels a-kassa där musiker är medlemmar har nekat musiker ersättning efter att de marknadsfört sina tjänster.

– Man får väl egentligen inte göra så mycket annat än att säga, ”hej här är jag, glöm inte bort mig, när corona är över så kommer jag börja spela igen men just nu är mitt företag vilande och bedriver ingen verksamhet”, säger Anders Rydehäll, försäkringsansvarig på Handels a-kassa.

Peter Iwers: ”Musiker får munkavle”

Musikern och entreprenören Peter Iwers, känd som tidigare basist i In Flames, anser att marknadsföring borde kunna tillåtas.

– Vi är i en situation där många fantastiska musiker som driver enskild firma tvingas att söka a-kassa och där får de sina händer bakbundna och en munkavle. De kan inte göra reklam för sig själva, de kan inte söka nya gig. Det är fruktanskvärt.

Foto: SVT

För att få a-kassa får man inte jobba, så är det för alla. Kan du förstå att det måste dras en gräns någonstans?

– Det är för fyrkantigt. Självklart ska man inte jobba samtidigt men man måste kunna få söka jobb, säger Peter Iwers.

Musikerförbundet driver fall i domstol för att ändra a-kassans tolkning av reglerna och är även i färd med att presentera förslag för att driva på en förändring av ersättningsvillkoren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer