Industrins löneförhandlingar väntas gå i mål i helgen. Foto: TT

Uppgifter: Årets löneökning fryser inne

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga retroaktiva lönepåslag i år. Medlarna kommer enbart fokusera framåt, enligt vad TT erfar.

Industrins löneförhandlingar väntas gå i mål i helgen och sätta an tonen för hela arbetsmarknaden.

31 oktober löper löneavtalet i industrin ut. Det skulle ha tecknats nya avtal i våras, men sköts upp i sju månader i spåren av coronapandemin. Under tiden har avtalet bara löpt på, men utan några löneökningar.

En av de stora frågorna har därför varit: Ska arbetsgivarna betala ut retroaktiva lönepåslag för det gångna halvåret?

Hårt tryck

Arbetsgivarna har varit benhårda. Löneökningar, när ekonomin rent allmänt gått kräftgång och för vissa tjänstebranscher helt kraschat, finns inte på kartan. Visserligen har industrin till stora delar återvänt till mer normala nivåer, men eftersom industrin de senaste dryga 20 åren satt det så kallade lönemärket för resten av arbetsmarknaden så är trycket från arbetsgivarna i andra branscher hårt – ”vi har absolut inte råd med några löneökningar retroaktivt”.

Och enligt vad TT erfar så lär det heller inte bli några löneökningar i år. Medlarna i industriförhandlingarna, de så kallade opartiska ordförandena (opo) kommer att lägga ett lönebud som bara tittar framåt. Och facken har svårt att sätta emot, det är ett förlorat år, på många vis.

Därmed kan nog få löntagare på den svenska arbetsmarknaden som har centrala kollektivavtal att förlita sig på, räkna med några extra hundralappar i år. Det här blir en känslig fråga om personal i branscher som jobbat häcken av sig inte ska få något alls, särskilt för LO-förbundet Kommunal som har krävt extra betalt, speciellt i spåren av pandemin och de insatser som personal inom sjuk- och hälsovården stått för. För andra fack, som sjuksköterskornas, är det inte lika avgörande eftersom de har sifferlösa avtal där lönerna förhandlas lokalt.

Minst 4,5 procent

Men hursomhelst, på övriga arbetsmarknaden och nu närmast i industrin, är siktet i stället inställt på de närmaste två och ett halvt åren. I förra veckan lade opo fram ett första bud på 4,5 procent i löneökningar under 29 månader, det vill säga fram till sista mars 2023. För lite blev industrifackens svar men okej enligt arbetsgivarna.

I helgen väntas ett slutbud, som enligt gängse spelregler kommer att vara högre än det första budet. Och enligt vad parterna uppger för TT är förutsättningarna hyfsat goda att ro i hamn ett avtal, även om de fortfarande står en bra bit från varandra.

Förhandlingar pågår in i det sista och opo lär inte lägga något slutbud förrän de vet att båda parter kommer att kunna säga ja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.