Foto: TT

Årets sjukaste månad är här

Uppdaterad
Publicerad

Lever du i tron att du sluppit undan årets utbrott av influensa och vinterkräksjuka? Tyvärr är faran inte över, för det är just nu i veckorna som smittspridningen kulminerar.

Årets influensasäsong var länge varit relativt lindrig. Den startade i norr, men nu har smittan tagit fart även i Svealand och Götaland.

Toppen av ett isberg

Totalt rapporterades 1.013 influensafall till vården den sista veckan i januari. Men det är bara toppen av isberget menar AnnaSara Dahlborg Carnahan, epidemiolog och vaccinexpert på Folkhälsomyndigheten.

– Vi vet inte säkert, men antalet smittade är säkert hundra gånger större vilket betyder minst 100.000 influensadrabbade svenskar.

Regionala skillnader

I sin senaste influensarapport räknar Folkhälsomyndigheten med att smittspridningen nu tar ytterligare fart. Kulmen nås troligen nu under februari, men det sker vid olika tidpunkt i olika delar av landet.

Kartan visar hur influensaspridningen tagit fart de senaste veckorna. Foto: Folkhälsomyndigheten

Denna vinter är det influensavirus av typ B som dominerar. Det är en virusstam som inte ändrar sig så snabbt över tid, vilket gör att många vuxna redan har ett skydd då de råkat ut för ett snarlikt virus under tidigare säsonger.

– Däremot så kommer många barn i förskoleåldern bli smittade då de inte hunnit få det skyddet. Barn brukar å andra inte få lika svåra symptom som äldre. Men det kan bli en hel del vabbande, säger AnnaSara Dahlborg Carnahan.

”Fel” vaccin

I år har dessutom vaccinutvecklarna satsat på fel stam av typ B-virus, vilket gör att det vanligaste vaccinet ger ganska dåligt skydd. Men för människor med kroniska sjukdomar, som riskerar att dö om de drabbas av influensa, finns ytterligare ett vaccin som skyddar bättre.

”Normal” kräksäsong

När det gäller den fruktade vinterkräksjukan, som orsakar av calicivirus, ser smittläget ut som det brukar göra så här års. Antalet konstaterade fall var i slutet av januari dock något mindre än normalt. Totalt rapporterades 137 fall till vården vecka fyra. Svårast drabbade av vinterkräksjuka är Jämtland, följt av Norrbotten och Östergötlands län.

Antalet konstaterade fynd av virus som orsakar vinterkräksjuka de senaste säsongerna. Foto: Folkhälsoinstitutet

Mönstret brutet

När det gäller vinterkräksjukan har utbrotten förändrats de senaste åren, förklarar epedimiologen Marika Hjertkvist på Folkhälsomyndigheten:

– Förr kunde vi se hur smittspridningen följde ett tydligt varannat år-mönster – en säsong med svår vinterkräksjuka följdes av ett år där betydligt färre människor blev smittade. Numera är den ena säsongen den andra lik.

Vaccin saknas

Varför säsongerna för vinterkräksjuka förändrats vet man inte, men det kan bero på att nya stammar av virus blivit starkare.

Planerna på att ta fram ett vaccin mot den avskydda smittan har inte gett något resultat – ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.