Med en växthusvagn kan man ta med sig odlingarna på semestern. Foto: Ingrid Thörnqvist/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Årets trädgårdstrend – skapa en återvunnen mobil trädgård

Publicerad

Återvinning och egen odling av grönsaker är trender i trädgårdsvärlden även i år. En gammal husvagn som skulle till tippen blev en ny idé – ett mobilt växthus.

När trädgårdsingenjör Anna Pettersson träffar sina kompisar vill de inte bara sitta och snacka, utan göra något tillsammans. De upptäckte en gammal  husvagn från 80-talet på skroten. Den satte fart på tankarna om ett mobilt växthus.

Anna arbetar med forskning om ekologi, miljö och botanik på Stockholms universitet. Där fanns växter och plantor som man arbetat med och som kunde återanvändas. Väggarna i husvagnen byggde de om med kanalplast som de hittat på tippen. Plastens luftkanaler isolerar och används i kommersiell odling.

Växthusvagn för lägenheter

Med en lupp för ögat kan man komma riktigt nära den lilla mandelblomman. Foto: Ingrid Thörnqvist/SVT

Det nygamla växthuset har nu blivit hem för mängder av grönsaksplantor och prydnadsväxter. En damm och en trädgårdstomte dyker fram i allt det gröna.

– Om man bor i lägenhet kan man ha växthusvagnen på en parkeringsplats och dra upp fröplantor på våren och försommaren. Det är väldigt praktiskt om man sedan vill flytta ut odlingarna till sommarstället eller ta med sig sina tomater på semestern, säger Anna Pettersson.

Ännu en fördel är att kunna flytta sitt växthus till en skuggig plats när solen steker som mest, anser hon.

Trångboddhet och stadsodling i fokus

Klimatfrågan och extremväder påverkar amatörodlandet i hög grad. Tankar kring hållbar livsstil och överlevnad finns med i de idéträdgårdar som visas på den årliga nordiska trädgårdsmässan som samlar besökare och utställare från hela landet.

Även trångboddhet och stadsodling finns i fokus – och det kreativa.

Trädgårdar i miniatyr

I en miniatyrträdgård kan man skapa sin drömträdgård på en liten yta. Foto: Ingrid Thörnqvist/SVT

”Den lilla världen” – trädgården i miniatyr har på senare tid blivit en populär trend. I små dockskåpsliknande miljöer finns till och med morötter och pumpor i miniformat. Under förra årets trädgårdsfest i Sofiero utanför Helsingborg tävlade man med miniatyrer.

– Man kan använda sig av miniatyrer när man vill testa sina idéer, i stället för att göra en ritning, säger trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer