Foto: Skärmdump från genusfotografen.se

Arlanda Express ber om ursäkt för kritiserade bilder

Uppdaterad
Publicerad

Arlanda Express valde att porträttera kocken Louise Johansson i långklänning, förföriskt slickandes på en vattenstråle från en köksslang. Efter ett uppmärksammat blogginlägg av fotografen Tomas Gunnarsson ber nu företaget om ursäkt i ett mejl.

Häromdagen publicerade fotografen Tomas Gunnarsson, som granskar bilder ur ett genusperspektiv och föreläser om genusmedvetet foto, ett blogginlägg med bildexempel från Arlanda Express kundtidning Xpress. I artikeln porträtterades kocken Louise Johansson i långklänning i flera utmanande poser.

På den mest uppmärksammade av bilderna syns Louise Johansson slickandes på en vattenstråle med en utmanande blick in i kameran. Blogginlägget har fått stor uppmärksamhet i sociala medier och telefonsamtalen har strömmat in till Tomas Gunnarsson.

-Det är överväldigande att så många känner så starkt för det här. Jag har fått massor av kommentarer på sidan, det mesta positivt. Och jämställdhetsföretaget som jag jobbar för fick 180 delningar på en dag. Jag har fått en Flashback-tråd och till och med där, där de brukar vara lite trolliga, är det folk som håller med mig, säger Tomas Gunnarsson.

”Inser det felaktiga”

Uppmärksamheten har även nått Arlanda Express. I dag mejlade företagets marknadschef Camilla Laaksonen en ursäkt till Tomas Gunnarsson:

”Vi har med behållning läst ditt blogginlägg och vill med detta brev verkligen be om ursäkt för sättet Louise Johansson porträtterades i vår tidning Xpress i juni 2011. Direkt efter att bildreportaget publicerades hade vi en dialog med redaktionen på Xpress för att något liknande inte ska ske igen. Vi inser fullt och klart det felaktiga i att könsroller befästs på ett nedsättande och problematiskt sätt”

Enligt Camilla Laaksonen kontrollerar inte Arlanda Express tidningen Xpress, som görs av kundtidningsförlaget Travel Media, innan den går i tryck.

-Vi tog avstånd från de här bilderna redan i fjol när de publicerades. När det var så många inlägg i bloggen ville vi gå ut med en ursäkt för att det inte ska råda någon tveksamhet om vart vi står, säger Camilla Laaksonen till SVT Nyheter.

Vänder på bildspråket

Tomas Gunnarssons bilder visar på hur bildspråket befäster könsroller genom att bland annat vända på bildspråket och porträttera män på samma kvinnor. I en utställning porträtterar han manliga företagare i typiskt kvinnliga poser.

-Antingen överdriver man könsrollerna så att det blir tydliga eller så vänder man på det. Kvinnliga företagare porträtteras ofta som mjuka, lekfulla och behagliga tillsammans med beskrivningar om ”du duger som du är”. Och så ser man aldrig manliga företagare. Visar man det omvänt så ser man hur absurt det blir.

SVT söker även Louise Johansson för en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.