Foto: TT

Arméchef: ”Vi kan vara i krig om några år”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kan vara i krig väldigt snart. Det påstår Sveriges arméchef Anders Brännström enligt ett dokument som Expressen har tagit del av. – Det är absolut på allvar. Det handlar om att förbereda sig på det värsta, säger generalmajor Anders Brännström till Aftonbladet.

Inför Markstridsdagarna i Boden skriver han påståendet om att Sverige om några år kan vara i krig i en broschyr som Försvarsmakten har skickat ut. Där samlas officerare och anställda från Försvarsmakten för att, bland annat, delta i seminarium och förevisningsskjutning.

Armén behöver stöd

”Det omvärldsläge som vi upplever och som också framgår av inriktningsbeslutet leder till slutsatsen att vi kan vara i krig inom några år. För oss inom armén gäller att med all kraft vi kan uppbringa genomföra det som framgår av de politiska besluten.”, står det i broschyren.

Han hävdar också att alla inom armén, och alla som kan stödja armén, behöver förenas i arbetet för en bättre krigsduglighet.

”Allvarligt säkerhetspolitiskt läge”

Enligt Anders Brännström är det ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge i Europa, och andra delar av världen, som ligger bakom hans påstående, skriver Aftonbladet. Han syftar på till exempel terrorgruppen Islamiska staten och oroligheterna i Ryssland och Ukraina.

– Man kan dra paralleller till 1930-talet. En stor osäkerhet och en stor dynamik som sedan ledde till att det blev ett stort krig. Den gången lyckades vi hålla oss utanför. Det är inte alls säkert att vi lyckas den här gången, säger han till Aftonbladet.

Arméchefen säger att de flesta tycker att läget i dag är allvarligt och att det är en helt annan situation än det var för några år sedan.

Nytt bränsle i debatten

SVT Nyheter har sökt försvarsminister Peter Hultqvist (S), men han har hittills inte gett några kommentarer. Enligt ordföranden i riksdagens försvarsutskott, Allan Widman (L), kommer arméchefens uttalande kommer leda till en ny diskussion om Sveriges försvar.

– Vi kommer att få en debatt om hur vi ska stärka det svenska försvaret, säger han till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.