Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ahmad al-Mughrabi arrangerade söndagens pro-palestinska demonstration i Stockholm. Enligt Källkritikbyrån har han kopplingar till kampanjen mot svensk socialtjänst. Foto: TT

Arrangören nekade till LVU-koppling – har själv kampanjat mot socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Talaren vid den pro-palestinska demonstration i Stockholm spred desinformation om den svenska socialtjänsten. Nu rapporterar Källkritikbyrån att arrangören Ahmad al-Mughrabi själv är LVU-kritiker.

Desinformationskampanjen mot socialtjänsten, som har pågått sedan 2021, har pekats ut som en av orsakerna till Sveriges försämrade säkerhetsläge.

I söndags fick en av de ledande personerna i LVU-kampanjen i Sverige talartid under den pro-palestinska demonstrationen på Sergels torg. Sulaiman Abualfita jämförde i sitt tal terrororganisationen Hamas kidnappning av israeliska barn med den svenska socialtjänstens tillämpning av LVU (lagen om vård av unga).

LVU-kampanjen

”Tagit över tillståndet”

Abualfita är engagerad i Family united, aktivistgruppen som hade fått tillstånd för söndagens demonstration. Enligt arrangören Ahmad al-Mughrabi var enda kopplingen till Family united att man hade tagit över tillståndet.

I måndags uppgav al-Mughrabi för SVT att man i förväg klargjort att talarna inte skulle ta upp andra frågor än kriget mellan Israel och Hamas.

– Det han sa måste ha kommit spontant, hans känslor gick överstyr på något sätt, sa Ahmad al-Mughrabi.

Talaren: ”Känner honom väl”

Men Källkritikbyrån rapporterar nu att det i själva verket finns en tydlig koppling mellan Ahmad al-Mughrabi och företrädare för Family united.

I ett filmklipp som aktivistgruppen lagt ut på Facebook syns både Sulaiman Abualfita och Ahmad al-Mughrabi hemma hos en av Family uniteds frontfigurer. Detta i samband med att SVT skulle intervjua företrädare för rörelsen.

Enligt Sulaiman Abualfita själv har demonstrationen på Sergles torg organiserats i samråd mellan Family united och Ahmad al-Mughrabi. Det säger han till Källkritikbyrån:

– Ahmad har varit med oss, förr i tiden. Vi diskuterar med varandra kring nästan alla frågor, när det gäller koranbränning, när det gäller Palestina-frågan. Och när det gäller socialtjänsten-frågan så har han varit med oss hela vägen och jag känner honom väl.

Förnekar koppling

Ahmad al-Mughrabi förnekar att han har någon koppling till Family united.

– De har överlåtit tillståndet till oss – så enkelt är det, inte mer än så. Men att de vill utnyttja den här situationen, det är en annan sak. Jag har inte sagt att jag inte känner folk, jag känner många folk. Jag har skrivit saker om socialtjänsten tidigare, men jag pratar om rättssäkerhet. Jag säger inte kidnappning. Jag är tydlig, jag pratar juridik, säger han.

Delar du Family uniteds åsikt, att socialtjänsten kidnappar barn?

– Nej.

Ahmad al-Mughrabi har också ett förflutet som affischnamn i partiet Nyans, med ”Stoppa LVU-missbruket” som ett av sina budskap. al-Mughrabi blev förra året utesluten från Nyans efter en konflikt med partiledaren Mikail Yüksel.

Många demonstrationstillstånd

Aktivistgruppen Family united har fått tillstånd av polisen för ett stort antal demonstrationer på olika platser runtom i Stockholm mellan den 19 augusti och 15 november.

Polisens presstalesperson säger till SVT att det inte är ovanligt att tillstånd ges för flera datum på en gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-kampanjen

Mer i ämnet