Anders Gidrup, Hertiginnan Kate och prins William på plats på Bandyisen. Foto: Henrik Sköld/Privat

Arrangören om kungliga bandybesöket: ”En fantastisk dag”

Publicerad

Hertigparet pris William och hertiginnan Kate besökte under tisdagen Vasaparken i Stockholm för att lära sig mer om bandy. – För svenskt hänseende är det här en fantastisk dag med all marknadsföring som bandyn får, säger arrangören Anders Gidrup till SVT Nyheter.

Trots att han inte bedömer bandy som en särskilt välkänd sport i Storbritannien för närvarande, tror Anders Gidrup, arrangör för det kungliga bandy-eventet, och med i svenska bandyförbundets tävlingskommitte, att den stjärnglans som hertigparet nu skänkt kan leda till en uppsving för sporten.

– Kraften i det kungliga ska inte underskattas, och när de medverkar i ett sådant här event så ger det draghjälp. Historiskt sett har bandy varit mycket stort, 1913 var England världsmästare. Fotbollen har tagit över successivt, men nu har jag hört att man satsar och försöker få ett brittiska landslag i bandy till 2022, säger Gidrup.

Prins William och Kate har fått chansen att provspela idag. Vilka har de spelat mot?

– På plats idag är Hammarby bandys elitlag, minus landslagsspelarna, som är i Ryssland. I stället har vi förstärkt med damlandslaget som vann VM-guld i Kina nyligen. Utöver dessa har de träffat alla barn i Hammarby bandy, och min egen dotter, från Villa Lidköping.

”Hon har potential!”

Har hertigparet någon bandy-potential enligt dig?

– Kate är ju gammal landhockeyspelare, även om magen var i vägen när hon skulle skjuta straffar, hon har potential, och var jätteintresserad. William var också jätteintresserad, han spelar golf, så har en bra sving!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.