Svenska multisportlaget träffade Arthur under en tävling i Ecuador och gav honom en köttbulle. Nu är han en i gänget. Foto: TT

Arthur kommer till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Hunden Arthur som sprang i hop med det svenska multisportlaget i Ecuador får följa med gänget hem till Sverige. Det beslutade Jordbruksverket i dag.

– Ägaren tog hunden till veterinär och den är nu id-märkt med chip och vaccinerad mot rabies så den får komma hit till Sverige, säger Hajnalka Csillag, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Det svenska multisportlaget träffade förra veckan hunden Arthur när de tävlade om en VM-titel i Ecuador. Han kom gåendes och blod rann från ett sår på hans rygg, troligen hade han blivit misshandlad.

Gatuhunden Arthur

Efter det mötet lämnade inte hunden gruppen en enda gång.

Ville ta med honom hem

Multisportaren Mikael Lindord ville ta med Arthur hem men Jordbruksverket sade då stopp eftersom hunden inte uppfyllde kraven för att komma in i Sverige.

Men nu när en veterinär i Ecuador har vaccinerat Arthur och behandlat såret på ryggen får han följa med gänget hem.

Sätts i karantän

Arthur är på väg hit men innan han och multisportslaget kan återförenas måste Arthur sitta isolerad i 120 dagar.

– Hunden kommer att vara i karantän i fyra månader för att vi ska veta att den är helt frisk, säger Csillag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gatuhunden Arthur

Mer i ämnet