Asbest fortsätter skörda offer

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det totalförbjöds 1982 minskar inte cancerfallen som kan kopplas till asbest. Det skriver tidningen Dagens Arbete.

Helena Peltona dog strax innan hon skulle fylla 38. Hon hade drabbats av en sorts cancer i lungsäcken, mesoteliom, som är starkt förknippad med exponering för asbest.

Asbest totalförbjöds i Sverige 1982, men trots det minskar inte cancerfallen relaterade till ämnet. Det rapporterar Dagens Arbete.

Den vanligaste patienten är en äldre man som i sitt jobb har kommit i kontakt med asbest under sitt yrkesliv. Men Helena hade aldrig jobbat inom industrin, aldrig på byggen, aldrig som hantverkare. Helena var sjuksköterska.

– Det gnager hos oss var och när och om hon exponerades för asbest, säger Helenas storebror Viktor Adolphson.

Han säger att Helena var plågad av att inte veta. Var det när skolan byggdes om hemma i Falun? Var det när hon jobbade på kibutz i Israel?

Lungsäckscancer minskar inte

Helenas läkare var landets främsta specialist på asbestrelaterade lungsjukdomar, Gunnar Hillerdal. Han är bekymrad över att den lungsäckscancer som förknippas med asbest inte minskar – med tanke på att det har gått mer än trettio år sedan asbest förbjöds. Dessutom drabbas i dag unga människor av samma sjukdom.

– Vi har haft några relativt unga kvinnor där man inte hittar någon som helst asbestexponering och då undrar man ju, säger Gunnar Hillerdal.

Samhället fullt av asbest

Gunnar Hillerdal påpekar att samhället fortfarande är fullt av asbest. Det finns i bostadshus, fordon, rörledningar och isoleringar. Även om det inte har kunnat bevisas vetenskapligt undrar Gunnar Hillerdal om denna exponering kan vara en förklaring.

Den som till exempel renoverar sitt hus kan lätt råka riva upp asbestdamm från någon isolering under korkmattan eller något annat.  

Varför Helena Peltola drabbades lär de efterlevande aldrig få veta. Kanske hade hon ovanligt känsliga lungor, kanske andades hon in asbest någon gång utan att tänka på det.

– Så länge asbest finns kvar i samhället finns det flera som går runt och är tickande bomber, säger Viktor Adolphson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.