De flesta har säkert hört att asbest är farligt. Men var finns det och varför blir man sjuk? Asbest är ett samlingsnamn på mineraler som finns i naturen. Ämnet bryts huvudsakligen i Ryssland, Kina, Kanada och Kazakstan.
Värmetåligt och smidigt
Asbest har använts som byggmaterial under lång tid. Ämnets hållfasthet, smidighet, värmetålighet, samt isolerande förmåga ansågs så god att det började användas storskaligt i mitten av 1900-talet. Asbest finns i många hus byggda mellan 1950 och mitten av 1970-talet.
Många minns eternit-skivorna på fasader till svenska 1950-talshus. Skivorna gjordes av asbestcement och blev populära eftersom de stod sig väl mot väder och vind. Asbest användes också som brandskydd i stålkonstruktioner, ventilationsanläggningar och soprum och som värmeisolering i rör och värmepannor. Dessutom är ämnet vanligt förekommande i bullerdämpning, golvplattor, i underskikt till plastmattor samt i fog och fix till kakel.
Skandalen blev ett faktum
1975 var skandalen ett faktum. De många lungcancerfallen bland byggnadsarbetare kunde kopplas till asbest. Det är fibrer från ämnet som när det inandas orsakar cancer. Eftersom fibrerna är så lätta och tunna svävar asbestdammet i luften under mycket lång tid. Det är därför farligt att såga, slipa eller borra i asbest eftersom det gör att fibrerna frigörs och damm bildas. Mellan 1971 och 2009 dog 449 byggnadsarbetare i mesoteliom. Det dröjer oftast mellan 20 och 40 från exponeringstillfället tills cancersjukdomen bryter ut. Varje år dör över 100 svenskar på grund av asbest.
Förbjöds 1976
1976 förbjöds asbest inom den svenska byggindustrin. Men det dröjde till 1982 innan ämnet totalförbjöds. På eternitfabriken i Lomma i sydvästra Skåne insjuknade många arbetare och fabriken tvingades stänga 1977. De asbestdrabbade arbetarna på fabriken har kallats Sveriges största arbetsmiljöskandal.
Under de årtionden som asbest användes byggdes det mycket i Sverige, bland annat det sk. miljonprogrammet som står inför omfattande renoveringsbehov. Fortfarande beräknas 400.000 ton asbest finnas kvar i svenska byggnader, enligt tidningen Arbetarskydd.
Medvetandet måste höjas
Enbart företag med specialkompetens och tillstånd från Arbetsmiljöverket får arbeta med asbest. Personalen måste vara utbildad i hur man hanterar materialet samt använda skyddsutrustning. Arbetsmiljöverket kan utdöma en straffavgift om reglerna bryts. Enligt verket måste medvetandet kring asbest höjas hos allmänheten.
Här kan asbest finnas i bostadshus:
- Rörisolering
- Värmepannor, kakelugnar, rökgångsanslutningar
- Ventilationstrummor och ventilationsaggregat
- Asbestskivor på fasader och balkonger, i väggar, soprum och bakom elskåp
- Fönsterbänkar och skivor under fönsterbänkar
- Gasspisar: strålskydd på skåpsidor mot spisen
- Plastmattor och golvplattor
- Kakelfix och fog
- Golvbeläggningar
- Mattlim
Källa: Arbetsmiljöverket