Sveriges Radio. Foto: Scanpix

”Ring P1” registrerar lyssnarnas åsikter

Uppdaterad
Publicerad

Lyssnare som ringer in till ”Ring P1” får åsikter, politisk hemvist och religionstillhörighet registrerade i hemlighet.

Redan tidigare har man bokfört namn och telefonnummer på den som ringer in till det populära debattprogrammet ”Ring P1”, framför allt för att se till att inte samma personer får vara med gång på gång.

Men sedan i höstas finns ett nytt direktiv på Sveriges Radio, som uppmanar redaktionen att även registrera till exempel åsikter, politisk hemvist, religionstillhörighet, ålder och eventuella sjukdomr.

Uppgifterna ska användas av programmets redaktion.

I ett internt dokument står det att varken den som ringer in eller den som lyssnar ”kan på rimliga grunder bli upprörda” över att känsliga uppgifter samlas in, skriver Dagens Nyheter.

Det står också att databasen ska hållas hemlig: ”Det är inget system vi i detalj redogör för eller diskuterar med utomstående.”

Vissa frångår direktiven

Flera medarbetare på Sveriges Radio har reagerat starkt på databasen som de ser som åsiktsregistrering.

”Ring P1” sköts växelvis av olika radiostationer. Värdskapet hoppar mellan olika städer som Stockholm, Malmö, Göteborg, Sundsvall och Umeå.

I vissa städer har redaktionen valt att frångå direktiven och strunta i att registrera personers åsikter.

Studenter sköter registreringen

Systemet får också kritik eftersom det ofta är tillfällig personal som studenter som sköter telefonslussarna till ”Ring P1” och skriver in uppgifterna i databasen.

– Det blir öppet för deras tolkning av vad personen menar. Säger man något konstigt kanske det uppfattas som något helt annat. Det är öppet för fallgropar, säger en av Dagens Nyheters anonyma källor.

Försvaras av projektledaren

Erica Hedin, projektledare och ansvarig för ”Ring P1”, försvarar registreringen.

– Jag tror att den som lyssnar på programmet mycket väl kan förstå att man måste hantera en massa olika uppgifter i ett programarbete, säger hon till tidningen.

Projektledningen för Ring P 1, som har tagit fram det interna dokumentet, finns i Göteborg där Ylva M Andersson är kanalchef och ansvarig utgivare. Hon blev varse den nya åsiktsregistreringen i går.

– Vi ska inte ha någon typ av registrering av folks åsikter eller värderingar i någon bas. Vi måste se över detta nu, säger hon till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.