Asks stabschef svarar på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

DN har tidigare granskat Säkerhetspolisens, SÄPOs, personalfester. Nu begärde tidningen ut uppgifter om SÄPOS samtliga kostnader (resultaträkningar för samtliga konton). Nu förklarar Beatrice Asks stabchef varför regeringen avslog begäran.

Detta sa först SÄPO nej till, men tidningen överklagade till regeringen som avslog ansökan. Regeringen avslog begäran eftersom ett offentliggörande av uppgifterna kan försvåra SÄPOS arbete att förebygga och försvåra brott mot rikets säkerhet.

–Regeringen kan ju bara pröva begäran efter hur de är utformade, säger Christoffer Järkeborn, stabschef på Justitiedepartementet till SVT.

Han tillägger att det naturligtvis går att göra en annan ansökan med en annan typ utav begäran. Men Christoffer Järkeborn vill inte säga något om det skulle underlätta ett utlämnade av delar eller alla handlingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.