Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Folkhälsomyndigheten rekommenderar Astra Zenecas vaccin till alla över 18

Astra Zenecas vaccin får grönt ljus för alla över 18 år

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten ger klartecken för att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 ska användas till alla över 18 år. Nya studier bekräftar att vaccinet har god skyddseffekt även för personer över 65 år, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Beskedet från Folkhälsomyndigheten innebär att den tidigare rekommendationen från den 2 februari om att begränsa användningen av Astra Zenecas vaccin till personer under 65 år upphör.

Tidigare har vaccinet från Astra Zeneca bara getts till vuxna som är yngre än 65 år eftersom det inte har funnits tillräckliga data som bevisade skyddseffekten för äldre. Men nu har alltså Folkhälsomyndigheten tillräckligt med information för att göra en ny bedömning.

Tre studier har gjorts

Det är tre större studier från Storbritannien som visat att Astra Zenecas vaccin har en god skyddseffekt även för personer över 80 år. Studierna visar enligt Folkhälsomyndigheten att skyddseffekten är i nivå med övriga godkända vacciner.

– Samtliga vacciner som erbjuds är mycket effektiva och har enligt studierna en god skyddseffekt för alla över 18 år. AstraZenecas vaccin mot covid-19 kan därför rekommenderas även till personer över 65 år, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett uttlande.

Det är ännu oklart hur beskedet påverkar vaccinprognosen i Sverige.

– Jag har inte de siffrorna i huvudet, men vi har hela tiden sagt att det vaccin som kommer ut i regionerna ska användas, säger Sara Byfors ,enhetschef på Folkhälsomyndigheten, på dagens pressträff om coronaläget.

Tyskland ger också klartecken

Samtidigt kommer besked att Tysklands vaccinkommission också godkänner Astras och Oxforduniversitetets vaccin mot covid-19 för användning även på personer över 65 år, enligt hälsodepartementet i Bonn.

Tyska regeringen har de senaste veckorna kritiserats för oklara besked om Astra Zeneca-vaccinet, vilket tros ha bidragit till en utbredd uppfattning hos befolkningen att det är sämre än Pfizer-Biontechs och Modernas vaccin. Många har även tackat nej till att ta det svensk-brittiska företagets spruta, och hundratusentals doser samlar nu damm på vaccinmottagningar runt om i landet, rapporterar TT.

Glädje hos Astra

– Givetvis att det glädjande för oss alla, vi är väldigt glada att även människor över 65 år nu kan vaccineras med vårt vaccin, säger Astra Zenecas presschef Christina Malmberg Hägerstrand till SVT Nyheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Folkhälsomyndigheten: ”Smittspridningen ökar i nästan alla åldersgrupper”

Se hela sändningen från myndigheternas gemensamma pressträff här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer