Foto: Scanpix

Asylsökande barn nekas skollunch

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal asylsökande barn på Öland får ingen skolmat. De kan äta hemma istället anser utbildningschefen.

Enligt skollagen ska alla barn i grundskolan, vid sidan av läromedel, även erbjudas näringsriktiga skolmåltider utan kostnad. Det är emellertid oklart om lagen gäller asylsökande barn.

–Vi utreder det här nu och i och med att vi fattar ett beslut på Skolinspektionen så kommer det bli vägledande för myndigheters arbete i liknande ärenden, säger Stina Sterner, utredare på Skolinspektionen, till SVT Smålandsnytt.

Migrationsverkets hemsida kan man dock läsa att: ”Alla barn har rätt att gå i skolan och kommunen där de bor ska se till att de får gå i skolan på samma villkor som andra barn och ungdomar i kommunen. Det gäller förskolan, grundskolan och gymnasiet.”

-Ansvaret för skolgång för asylsökande barn åligger helt och hållet kommunen. Jag har inte hört tidigare att kommunerna valt att inte ge asylsökande barn skollunch, säger Fredrik Bengtsson, presschef vid Migrationsverket till TT.

Bidrag från staten

Enligt utbildningschefen i Borgholm, Lars Bylund, får barnens familjer redan bidrag från staten och därför kan de asylsökande barnen äta hemma.

– De får ersättning för mat av staten och då kan jag känna att man måste titta över bidraget för mat så att man inte får bidrag för dubbla luncher, säger Lars Bylund till tidningen.

”Bättre än kroppkakor”

Lars Bylund tycker inte att det är något konstigt med systemet och påpekar att även tidigare år har skolbarnen fått klara sig utan skolmat.

–Jag tycker i alla fall inte att det är mer osunt att föräldrarna själva lagar den mat som de tror att barnen mår bra av än att vi ska skicka upp kroppkakor och sånt från något centralkök i Borgholm och tro att det skulle vara bättre, säger han till tidningen.

Skolinspektionen har nu inlett en utredning och begärt att Borgholms kommun ska förklara sig.

”Fungerat bra”

Borgholms kommunalråd, Lisbeth Lennartsson (C), välkomnar Skolinspektionens utredning. Men hon har inte sett det som ett problem att barnen inte får skolmat.

–Det har fungerat bra att barnen fått gå hem och äta lunch. Vi har inte tänkt på den frågan, säger hon till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har sökt utbildningschefen i Borgholm, Lars Bylund, för en kommentar men utan resultat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.