Flera hjälporganisationer slår nu larm om att barn till asylsökande och papperslösa kan svälta under jullovet. Foto: SVT

Papperslösa barn riskerar svält på jullovet

Uppdaterad
Publicerad

Rädda Barnen kräver att regeringen underlättar för papperslösa och asylsökande gömda barnfamiljer att få tillgång till socialbidrag. Samtidigt vittnar andra hjälporganisationer om att barnen i de här familjerna riskerar att svälta på jullovet, när skolor och dagis är stängda.

– Det är värre än vanligt. Vi har kontakt med många hjälpsökande barnfamiljer som lever på svältgränsen, säger George Joseph, ansvarig för migrations- och flyktingfrågor på den katolska biståndsorganisationen Caritas i Stockholm.

– Det finns inte mat hemma så att alla blir mätta alla dagar under ett jullov, säger Anne Sjögren på Rosengrenska/Röda Korset i Göteborg.

Anne Sjögren arbetar på en klinik för papperslösa och gömda på en hemlig adress i Göteborg. Till mottagningen kommer utsatta människor som behöver medicinsk vård, och kanske ett extra mål mat som lagas av frivilligarbetare.

Sonen gråter när han inte får äta

En av dem som ibland tar sig till mottagningen är Ramize. Hon fasar för det stundande jullovet. För då stänger förskolan, och äldsta sonen Johan går miste om flera garanterade mål mat.

– Han får mat under de tre timmarna han är på dagis om dagarna. Men om han vill ha något extra att äta hemma så går det inte. Ibland gråter han för att kan inte kan äta vad han vill, berättar Ramize.

Familjen har nekats asyl i Sverige men har valt att hålla sig gömda istället för att återvända till sitt hemland. Vid nästa ansökan hoppas de få uppehållstillstånd. Två vuxna och två barn lever nu på tvåtusen kronor i månaden, pengar som de får skänkta av en frivilligorganisation. Pengar som varje månad tar slut alldeles för fort.

Nekas socialbidrag

För människor i deras situation kan det vara svårt att få ekonomiskt bistånd från kommunernas socialtjänst. Hjälporganisationer vittnar om att de gömda familjerna ibland nekas socialbidrag med hänvisning till att de uppehåller sig i landet illegalt, andra vågar inte kontakta socialtjänsten för att de är rädda för att bli anmälda till polisen och utvisade till det land de en gång flytt från.

– Jag skulle önska att de sociala myndigheterna såg den här gruppen. Tittar man ut i Europa omfattas de på många ställen av de allmänna sociala omsorgerna, säger Anne Sjögren på Rosengrenska/Röda Korset.

På organisationen Rädda Barnen, som varje år kartlägger barnfattigdomen i Sverige, kräver man nu att regeringen ger Sveriges socialarbetare tydligare riktlinjer om att de här barnen har rätt till hjälp, oavsett vilka skäl för att söka asyl som föräldrarna har, och utan att riskera att bli anmälda till polisen.

– Okunskapen om vad som gäller för de här barnen är bland socialsekreterarna på många håll för stor. Jag vill att regeringen ska tydliggöra uppdraget som socialtjänsten har för varje enskilt barn. Barnkonventionens skrivning om skälig levnadsstandard gäller alla. Barnen har själva inte valt det här, säger Agneta Åhlund, chef för Rädda Barnens Sverigeprogram.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer