Kent Ekeroth, riksdagsledamot (SD) och Richard Jomshof, partisekreterare (SD) Foto: TT

Kent Ekeroth (SD): ”Asylsökande ska inte kunna röra sig fritt”

Uppdaterad
Publicerad

Asylsökande ska inte ha rätt att röra sig fritt och demonstrera i Sverige. Det anser Sverigedemokraternas Kent Ekeroth som får stöd av Sverigedemokraternas partisekreterare. – Det är inte självklart att de ska få göra vad de vill på gator och torg, säger Ekeroth till SVT Nyheter. Men Pål Wrange, professor i folkrätt, dömer ut Ekeroths uttalande.

På sociala medier har Ekeroth uttalat sig kritiskt mot den demonstration som hölls för ett par dagar sedan mot den nya asyllagen som trädde i kraft den 20 juli.

– Bara för att de är asylsökande betyder det inte att de ska ha alla rättigheter som svenska medborgare, säger Kent Ekeroth som är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och sitter i justitieutskottet.

Ekeroth skriver att ”de borde inte ens ha rätt att få hålla demonstrationer – det borde vara förbehållet medborgare. Dessutom; detta är ytterligare ett argument varför asylsökande inte ska få vistas fritt”.

Vill ha transitcentrum

I ett inlägg tidigare i veckan har Ekeroth skrivit att han för flera år sedan föreslagit att asylsökande ska hållas i transitcentrum tills beslut har tagits. ”De ska inte gå fritt i samhället. Borde vara en självklarhet”.    

– Det är inte självklart att de ska få göra vad de vill på gator och torg, problemet som det ser ut i dag är att vi inte kan kontrollera de som söker asyl, det är en säkerhetsfråga och vi måsta kunna identifiera alla asylsökande, säger Ekeroth.

– Vet du om alla demonstranter var asylsökanden?

– Det vet jag inte.

Ekeroth säger att han har uttalat sig som privatperson i det här fallet och att han inte märkt några reaktioner från det egna partiet.   

Demonstrationen hölls på Mynttorget utanför riksdagen och samlade hundratals människor som kommit för att protestera mot den nya lagen. Lagen innebär bland annat att temporära uppehållstillstånd införs och anhöriginvandringen skärps.

Professor: Kan inte inskränka demonstrationsrätten

Pål Wrange är professor i folkrätt vid Stockholms Universitet och säger att det enligt FN-konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter samt EU-stadgan för mänskliga rättigheter inte finns någon möjlighet att ha ett generellt undantag för människor som saknar medborgarskap när det gäller deras rättighet att demonstrera.

– Men man kan göra inskränkningar för demonstrationer om det är kopplat till hot mot ordning och säkerhet. Myndigheter kan säga nej till demonstrationer som anordnas vid en viss plats och tidpunkt, men det går inte att inskränka demonstrationsrätten, bara för att man inte är svensk medborgare.

Stöds av partiledningen

Kent Ekeroth får stöd av Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof när det gäller utspelet om att asylsökande borde sättas i förvar.

-Uttalandet är fullt rimligt. Medan asylsökande väntar på beslut borde de befinna sig i förvar tills de vet om de får stanna. Det handlar om rikets säkerhet, säger Jomshof till Tidningarnas Telegrambyrå, TT.

TT: Vore det inte en grov kränkning av mänskliga rättigheter?

– Det beror på vilket sorts förvar det är. Det ska vara ett värdigt boende, säger Jomshof.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.