En natt i juli förra året fick polisens länskommunikationscentral (LKC) i Stockholm ta emot upprepade telefonsamtal från en kvinna i Haninge söder om Stockholm. Kvinnan uppgav att en man höll kvar henne med våld i en lägenhet och att hon utsatts för flera fullbordade våldtäkter, bland annat under pistolhot.
Öppnade frivilligt
Polisen inledde en stor polisinsats med 14 patruller, piketstyrkan, förhandlare och räddningstjänst och drygt två timmar efter larmet kunde polisen gripa mannen, som öppnade dörren frivilligt.
Den då 37-åriga kvinnan fördes till sjukhus men kunde inte undersökas eftersom hon var så uppjagad. Vid en läkarundersökning dagen efter hittade man bara ett skrubbsår.
Ovanligt åtal
Kvinnan riskerar nu fängelse när hon i oktober ställs inför rätta i Södertörns tingsrätt. Och hon nekar till anklagelserna om falsk tillvitelse och falsklarm.
Det är mycket ovanligt att kvinnor åtalas för falsk tillvitelse av våldtäkt, så ovanligt att varken Brottsförebyggande rådet eller Riksåklagarens kansli har några siffror. Kammaråklagare Nils Lundberg med 25 år i yrket har aldrig väckt ett sådant åtal förr. Ingen av hans kollegor vid Södertörns åklagarkammare har heller gjort det.
”Var snäll och gå”
-Det är den samlade bilden av vad som sägs vid telefonsamtalen och vad grannarna iakttagit, som gör att jag finner bevisningen tillräcklig för åtal, säger Lundberg.
Det framgår av de inspelade larmsamtal som kvinnan ringde att mannen i bakgrunden säger ungefär: ”Vad håller du på med, var snäll och gå härifrån”.
Extremt tragiskt
Vidare visar det sig att kvinnan inte var inlåst som hon påstod. När polisen i telefon frågar henne vad det står för namn på lägenhetsdörren hörs det tydligt att hon går ut i trapphuset för att läsa på namnskylten.
Åklagaren betecknar händelsen som extremt tragisk, inte minst för den man som på falska grunder satt frihetsberövad i drygt 36 timmar.
Kostnaden för polisutryckningen uppskattas ha kostat minst 50.000 kronor men kvinnan kommer inte att krävas på pengarna.
Falsk tillvitelse och falskt larm
Falsk tillvitelse innebär att man lögnaktigt anklagar någon för brott. Det är ett brott i samma kategori som mened, det vill säga ett brott mot rättsordningen. Maxstraffet är fängelse i två år.
Falskt larm är ett brott mot allmän ordning och innebär att man genom att lämna oriktiga uppgifter förorsakar onödiga polisutryckningar eller andra säkerhetsåtgärder. Maxstraffet är ett år, vid grovt brott fyra år.
TT