Läkaren, som arbetat på flera håll i landet, åtalas bland annat för grov våldtäkt mot barn. Foto: TT

Läkaren misstänks för sexbrott mot barn – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

I dag väcktes åtalet mot den läkare som misstänks för ett stort antal fall av sexualbrott mot barn. Mannen åtalas bland annat för grov våldtäkt mot barn.

Läkaren misstänks för en rad fall av sexuella övergrepp. Totalt står 52 barn och 18 vuxna som målsägande, och de är spridda över hela landet.

Bland åtalspunkterna finns grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, barnpornografibrott och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Sökte vård för feber och halsont

Åklagare Ann Lidén menar att det går att se vissa mönster i fallen och på en presskonferens beskrev hon en form av typfall.

– Man kan säga att ett barn har sökt vård tillsammans med sin förälder på grund av en relativt vanlig åkomma, som ont i halsen, utslag, feber eller liknande, säger hon.

Hon berättar att barnet sedan undersökts av läkaren och att han då påtalat att även underlivet måste kontrolleras.

– I vissa fall har då både föräldrar och barn reagerat och ifrågasatt den här underlivsundersökningen, men oftare har det accepterats, säger Ann Lidén.

”Har utnyttjat människor i sin profession”

Linda Bengtsson, talesperson för appen Kry, där läkaren bland annat varit anställd, berättar att de snabbt stängde av mannen när de fick kännedom om anklagelserna. Hon säger också att man sett över företagets rutiner.

– Det här är en person med ett avvikande beteende som har utnyttjat tillfällen i sin profession. Tyvärr finns det människor som gör det. Vi har ett kvalitetsarbete som pågår hela tiden och vi försöker hela tiden minimera risken att sådant sker, säger hon. 

Nekar till anklagelserna

Rättegången planeras starta i Stockholm den 20 september och beräknas pågå hela hösten fram till jul.

Brotten ska ha begåtts mellan 2015 och 2017. Läkaren nekar till anklagelserna, men förnekar inte att det är han som har filmat händelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer