Foto: TT

Så återvinner du barrande granen bäst

Uppdaterad
Publicerad

Omkring tre miljoner julgranar står just nu i svenska hem och barrar allt värre. Snart har de gjort sitt, men värdelösa är de inte. Allt beror på hur de återvinns.

Julen sjunger på sista versen och tjugondag Knut (den 13 januari) dansar den definitivt ut. Men i många hem åker granen ut redan till trettonhelgen. Men hur gör man sig av det allt mindre gröna barrskogsträdet? Det finns flera alternativ, både bra och usla.

Soprum och uppsamlingplatser

Den som bor i stan har det väl förspänt. Julgranar betecknas som grovavfall, och det är fastighetsägarens ansvar att ta hand om detta. Smidigast torde vara att klippa ned granen i mindre bitar, stoppa dem i en sopsäck och ställa ned i grovsoprummet för vidare omhändertagande.

I många kommuner upprättas i juletid särskilda uppsamlingsplatser där man kan lämna sin gran, rensad från glitter och pynt. Den återvinns sedan genom att flisas och förvandlas till el och värme i kraftvärmeverk. På vissa håll tar granen först omvägen förbi en 4H-gård eller liknande, där får och getter gnager den ren från barr och bark.

Kör inte för långt

På andra orter är kommunens återvinningcentral/grovsopsanläggning det enda alternativet, och det är granägarens ansvar att forsla dit granen. En julgran innehåller energi motsvarande ungefär 2 liter bensin, så har man flera mils körsträcka till återvinningscentralen kan det ur miljösynpunkt vara bättre att själv ta hand om uppeldningen.

Kasserade julgranar får under inga omständigheter lämnas bredvid de mindre miljöstationer där man återvinner metall,papper och plast. Inte nog med att de inte hör hemma i en förpackningsåtervinning, de försvårar också tömningsarbetet och förvärrar nedskräpningen. Den som syndar riskerar polisanmälan.

Kan bromsa växthuseffekten

I Stockholm kan de uttjänta julgranarna från och med i år få en helt ny uppgift: att bromsa den globala uppvärmningen. I ett projekt ska de granar som lämnas in på återvinningscentralerna omvandlas till biokol som sedan blandas i odlingsjord för att få andra växter att växa bättre. Poängen med biokol är att det binder kolet i jorden i stället för att som vid förbränning skicka ut det i atmosfären som växthusgasen koldioxid.

Brott mot miljöbalken

Att kasta ut granen från fönstret eller balkongen och låta ligga på gatan är inget alternativ. Förutom att energin inte utnyttjas är detta enligt miljöbalken att betrakta som nedskräpning på allmän plats. Ett brott som bestraffas med böter eller fängelse i högst ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.