Foto: SVT

Attefallshus blir dyra bostadsrätter

Publicerad

Intresset för att sätta upp så kallade attefallshus har hittills varit relativt svalt, men på den upptrissade bostadsmarknaden har byggföretag nu börjat sälja husen som dyra bostadsrätter.

I juli förra året blev det tillåtet att förutom friggebodar även sätta upp så kallade attefallshus utan bygglov. Tanken var att det skulle kunna bli billiga bostäder för till exempel studenter och därmed lösa en del av bostadskrisen. Kommunerna som beviljar starttillstånd för attefallshusen har fått in färre bygganmälningar än väntat men på senare tid har den här typen av hus dykt upp som bostadsrätter i samband med byggnationen av nya villaområden i främst Stockholmsområdet.

”Som en egen minivilla”

Operasångaren Florian Voss som nyligen flyttade in i sitt attefallshus i Huddinge betalade 1,2 miljoner kronor för huset som är på 25 kvadratmeter plus ett sovloft på åtta kvadrat. Eftersom det är en bostadsrätt betalar han även en månadsavgift på närmare 2.000 kronor till föreningen.

– Det känns jättebra och jag har bott här i fyra veckor. Det är som en egen minivilla, berättar Florian Voss.

De små husen har stora panoramafönster men insynen är ändå inget större problem, säger Florian Voss eftersom de snart ska skaffa gardiner.

Attefallshus vid sidan om nya parhus

På den heta bostadsmarknaden i Stockholmsområdet har det på senare tid i samband med nybyggnationen av flera villaområden med parhus även satts upp attefallshus. De små husen har blivit väldigt attraktiva och lättsålda, förklarar byggbyggentreprenören Gunnar Eknor.

– Man får ju bara en liten lägenhet för samma pris någonstans. Nu kan man få en liten villa med allt som behövs i ett stort hus, säger Gunnar Eknor.

Varför bygger du attefallshus?

– Det är bra för när vi bygger en bostadsrättsförening kan vi få in lite fler lägenheter. Det blir en ekonomisk fördel för föreningen framöver och även för oss som bygger.

Byggs på platser med stor bostadsbrist

En undersökning som SVT Nyheter gjorde för ett tag sedan visade att intresset för att bygga Attefallshus som bostäder var begränsat men nu dyker de alltså upp på ställen med stor bostadsbrist, men som bostadsrätter.

– Jag tror att det är jättebra business i det och om jag skulle ha varit en byggentrepenör skulle jag gjort samma sak, säger Florian Voss i sitt lilla hus.

Attefallhus

Lagändringen som trädde i kraft den 2 juli 2014 innebär att ett hus på 25 kvadratmeter ska kunna byggas på tomten utan bygglov. Anmälan måste göras till byggnadsnämnden i kommunen som ser till att alla tekniska krav följs. Därefter får husägaren ett startbesked. Däremot sker inte någon prövning av hur huset placeras i förhållande till detaljplanen.

Attefallshuset får enbart byggas som komplement till ett redan existerande hus.

Till skillnad från friggeboden ska attefallshuset kunna användas som permanentboende, men också som gäststuga, garage eller kontor.

Högsta nockhöjd blir 4 meter, vilket möjliggör ett loft.

Huset måste ligga minst 4,5 meter från tomtgränsen, annars krävs grannars tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.