Stefan Attefall (KD), fd bostadsminister. Foto: TT

Attefallshus gav få bostäder

Uppdaterad
Publicerad

De så kallade Attefallshusen fyller ett år i sommar – men har inte gjort mycket för att korta bostadsköerna i Sveriges näst största stad.

Fram till den sista april i år hade endast 12 av totalt 19 ansökningar om att få bygga så kallade komplementbostadshus godkänts i Göteborgs kommun, skriver Göteborgs-Posten.

– Attefallshusen marknadsfördes ju som en möjlighet att lösa bostadsbristen. Vi kan ju inte se att det har haft den effekten, säger Mari von Sivers, byggnadsinspektör på stadsbyggnadskontoret i Göteborg, till GP.

– Jag tror att det kanske hade varit mer intressant om kraven var lägre satta, men nu har de samma krav som en vanlig bostad. Det blir för omständligt.

Sedan den 2 juli i fjol är det tillåtet att utan bygglov bygga en maximalt 25 kvadratmeter stor byggnad på sin tomt att använda som exempelvis gäststuga, förråd eller permanentbostad. Byggnadstypen har uppkallats efter förre bostadsministern Stefan Attefall (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.