Hur ser kopplingen mellan autistiska tillstånd och våldsbrott ut? Hör psykiatern Niklas Långström förklara i Veckans brott. Foto: Veckans brott/SVT

Autism i samband med missbruk kopplas till ökad risk för våld

Uppdaterad
Publicerad

Bland personer med autism som döms för brott är våldsbrott en vanlig brottstyp. Hos de våldsbrottsdömda autistiska personerna finns ofta ytterligare diagnoser eller missbruk med i bilden.

– Det är framför allt vid samsjuklighet som psykos, missbruk och adhd, säger Björn Hofvander, specialist i klinisk psykologi, till Veckans brott

Dubbelmördaren i Linköping hade diagnosen Aspergers syndrom och enligt den rättspsykiatriska utredningen var hans autism direkt kopplad till dådet. Det finns fler uppmärksammade grova våldsbrott där gärningsmän haft en funktionsvariation inom det som kallas för autismspektrumtillstånd, ett begrepp som samlar diagnoser som autistiskt syndrom och Aspergers syndrom.

Men generellt är det inte så att personer med autism begår fler brott än andra. Däremot finns det forskning som tyder på ett samband mellan just våldsbrott och autismdiagnoser.

Björn Hofvander gjorde 2013 en rapport åt Kriminalvården, som visade att av 270 unga vålds- och sexualbrottsdömda män så hade ungefär tio procent autism. I den vuxna befolkningen i stort är det 1-2 procent som uppskattas ha diagnosen.

Hade även annan problematik

Samtidigt visade undersökningen på en viktig sak – nästan alla av de våldsdömda männen med autism hade andra komplicerande faktorer. En stor studie från Bristol University 2017 pekade på liknande resultat. Autismen i sig gav inte en förhöjd risk, men samtida missbruksproblem eller ytterligare diagnoser, som adhd, ökade tydligt risken för våldsbrott.

– Det är den typen av kombinationer som gör att vi kan se en tydlig överrepresentation, säger Björn Hofvander.

Många har adhd

I samma undersökning som Hofvander gjorde 2013 visade det sig att 63 procent av de våldsdömda männen bedömdes ha diagnosen adhd under uppväxten.

Bland fängelsedömda generellt är den siffran någon lägre men fortfarande betydligt högre än bland i befolkningen i stort. 2016 bedömde Martin Lardén, då chef för enheten för behandlingsprogram inom kriminalvården, att cirka 25 procent av de intagna uppfyllde kriterierna för adhd. Det sa han till sajten Special Nest, som fokuserar på neuropsykologi.

Detta är autismspektrumtillstånd:

Autismspektrumtillstånd, som ibland förkortas AST, är ett samlingsnamn för flera olika diagnoser. Det kan till exempel vara någon av följande diagnoser:

  • Autism
  • autismliknande tillstånd
  • Aspergers syndrom.

Vanliga egenskaper vid autism:

  • Det kan vara svårt att förstå vad andra menar och känner.
  • Det kan vara svårt att kommunicera med andra och bli förstådd på rätt sätt.
  • Vissa intressen tar upp en stor del av personens tid.
  • Det kan vara stressande att göra något som är nytt och ovant.
  • Det kan vara svårt att bryta beteenden och rutiner som har blivit en vana.
  • Personen kan reagera starkt på sinnesintryck som till exempel ljud, lukter och smaker.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.