Norrsken över Höga kustenbron under torsdagskvällen. Foto: Jürgen Barthle

Även mobilkameran duger för norrskensbilder

Publicerad

En relativt ny mobiltelefon, som går att ställa om för nattfotografering, fungerar fint för norrskensbilder i sociala medier. Men en systemkamera med ett ljuskänsligt objektiv är svårslaget, enligt expertisen.

Ovanligt massiva och färgsprakande norrsken även långt söderut i landet har i vinter fått stor uppmärksamhet. Sociala medier – som Facebook och Instagram – har fyllts av bilder och inlägg från spektaklen. Intresset har aldrig varit större, enligt Calle Rosenqvist, som driver bildsidan Norrsken på Facebook, vid sidan av jobbet som chefredaktör på fototidningen Kamera & Bild.

– En bra norrskensbild som läggs upp på vår Facebook-sida kan få tusentals gillamarkeringar och flera hundra kommentarer, säger han.

Pandemin har bidragit

Det ökade intresset för naturupplevelser i pandemin har bidragit till hajpen, tror Rosenqvist. Till det kommer att många har köpt mer avancerade kameror och mobiltelefoner på senare tid, som gör det enklare att ta bra bilder.

Han räknar med att trenden håller i sig. Förutsättningarna finns där. Expertisen räknar med att det blir både fler och större norrsken de närmaste tre, fyra åren. Norrskenstrenden hänger samman med aktiviteten på solen, som går i cykler på elva år, och just nu är vi inne i en fas av allt större solvindar.

Upplevelsen av norrskenet förstärks och förlängs av de spektakulära bilderna, enligt Rosenqvist. Norrskenet syns också ofta tydligare via en kamerasensor än med blotta ögat.

– Kameran ackumulerar ju ljuset innan den visar en bild i telefonen eller på bildskärmen. Ögat funkar ju inte så. Det behöver ju konstant ljus, hela tiden.

De flesta norrskensbilderna på sidan Norrsken tas med mobilkamera, enligt Rosenqvist.

– Du måste hålla mobilen stilla när du fotograferar. Då kan du få det rätt schysst, säger han.

Vanligaste nybörjarfelet

En systemkamera ökar dock möjligheten att vara mer precis i inställningarna och fånga in rörelser, färgspel och detaljer i norrskenet bättre, enligt Rosenqvist. Det vanligaste nybörjarfelet är att använda autofokus. Det kan därför vara en bra idé att öva på hur du justerar skärpan manuellt på ditt objektiv, så det blir enklare i skarpt läge ute i mörker och vinterkyla.

– Mobiltelefonen ger automatiskt ett större skärpedjup, som gör att det löser sig själv. Det brukar inte vara ett problem. Men systemkameran behöver man ställa in manuellt, säger Rosenqvist.

Det finns systemkameror för några tusenlappar och andra som kostar tiotusentals kronor. Men enligt Rosenqvist höjer redan en relativt enkel systemkamera nivån på bilderna jämfört med en mobil.

Avgörande är att det går att justera bländaren och använda olika exponeringstider – det vill säga hur lång tid kameran ska vara öppen när fotografiet tas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under fredagskvällen syntes norrsken över länet. I klippet kan du se fler bilder från ljusfenomenet. Foto: Elin Karlsson
  • Norrskenet skapas över 80 kilometer från jordens yta, när laddade partiklar – protoner och elektroner – från solen träffar jordens magnetfält. Skenet kretsar runt jordens magnetiska poler, både i norr och söder, i en oval form.
  • En faktor som bidrar till att skapa stora norrsken är om det som kallas det interplanetära magnetfältet är riktat söderut. De olika färger man ser i norrskenet avgörs av vad solpartiklarna kolliderar med.
  • Ett starkt norrsken är lätt att se för blotta ögat, så länge man inte är bländad av andra ljus. Ett svagare norrsken kan vara enklare att urskilja via en digital kamera eller mobiltelefon, där man kan göra inställningar för nattfotografering.
  • Om du befinner dig i höjd med ”Norrskensbältet” en bit norr om polcirkeln – exempelvis Abisko eller Lofoten – kan man ofta se norrskenet rakt ovanför sig. Längre söder ut, som i Stockholm, Göteborg eller Skåne, är det spaning norrut som gäller.
  • Det kan bli spektakulära bilder på norrsken ovanför städer. Men det är lättare både att se och fotografera norrskenet om du befinner dig på en mörk plats utan ljusföroreningar – gärna på en höjd, så man får med lite landskap eller vid vatten, där norrskenet kan spegla sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.