Banker kan stämma tusentals företag

Publicerad

Vid årsskiftet träder nya konkursregler i kraft och bankerna kan komma att stämma upp till 3.000 företag för att få ut mer pengar ur konkurserna.

De nya reglerna innebär att bankernas säkerhet blir i de närmaste halverade och bankföreningens ordförande Lars O Grönstedt säger till Dagens Nyheter att bankerna tvingas bli mer brutala.

-Har man krediter som man tycker hänger på gärdsgården kan vi dra in dem och sätta företaget i konkurs före årsskiftet, så kan vi rädda dubbelt så mycket i konkursen, säger Grönstedt till tidningen.

Ny lag ska ses över
Efter årsskiftet blir bankernas säkerheter för gamla företagslån i stort sett halverade, från 100 procents till 55 procents förmånsrätt, vilket innebär att bankerna i framtida konkurser kommer att få ut lägre belopp.

I övergångsreglerna finns det dock en öppning för behålla beloppen vid konkurser – om bankerna stämmer företagen före årsskiftet. Enbart Handelsbanken förbereder stämningar mot 250 företag i konkurssituation.

Den nya lagen om konkursregler har mött hård kritik, redan innan den har trätt i kraft. Det har lett till att man kommer att göra en översyn av lagen som beräknas vara klar våren 2005.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer