70 miljarder kronor motsvarar den svenska barnomsorgen i ett år, försvarsbudgeten i 16 månader eller detaljhandeln i december. Foto: Hasse Holmberg, Tomas Oneborg, Jon Eeg / TT

Bankernas skattesvindel: Så mycket hade 70 miljarder räckt till

Uppdaterad
Publicerad

Hela den svenska barnomsorgen eller statens försvarsanslag i 16 månader. Det är bara två exempel på vad 70 skattemiljarder skulle räcka till – pengar som världens storbanker tillskansat sig i den stora skattesvindeln.

I det som kallas Europas största skattestöld i modern tid har skattejurister, advokatbyråer, finansinstitut och en stor del av världens största banker kommit åt skattemedel för motsvarande minst 70 miljarder kronor.

Svindleriet, som avslöjats av ett internationellt journalistnätverk där SVT Nyheter och TT ingår, har skett under minst ett decennium och ägt rum i bland annat Tyskland, Belgien och Danmark. Om Sverige är inblandat är ännu inte klarlagt.

– I Sverige har vi en naiv syn på bankernas ekonomer som oberoende experter, men de är ekonomer i en vinstdrivande bank. De svenska storbankerna vill nog ogärna ha en debatt om bankernas motiv, men det tror jag det blir, säger Andreas Bergh, välfärdsforskare och docent i nationalekonomi vid Institutet för näringslivsforskning i Stockholm och vid Lunds universitet.

Andreas Bergh, välfärdsforskare och docent i nationalekonomi vid Institutet för näringslivsforskning. Foto: Labe Allwin

All barnomsorg i ett år

70 miljarder i skattepengar skulle enligt Andreas Bergh kunna finansiera någon av följande svenska samhällsinvesteringar:

Försvaret i 16 månader (cirka 50 miljarder kronor per år)

● Polisväsendet i nästan tre år (cirka 26 miljarder kronor per år)

● All forskning på universitet och högskolor (drygt 60 miljarder kronor per år)

● Kommunernas barnomsorg (cirka 70 miljarder kronor per år)

● 70 miljarder kronor motsvarar också hela den svenska detaljhandeln under december.

Stora belopp begravs i helheten

– När vi pratar om skatteflykt på nationell nivå kan man komma undan med rätt stora belopp utan att det blir gigantiska hål. Offentliga budgetar hanterar ju så stora summor, säger Andreas Bergh.

Han reagerar mer på metoderna som använts, inte på summan 70 miljarder kronor.

– Man får pengar tillbaka på skatt man inte betalat in. Det är ingen gråzon, utan rent bedrägeri på ärliga skattebetalares bekostnad, säger Andreas Bergh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.