Foto: SVT

Bantningspulver med socker får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Viktminskning med bantningspulver är vanligt. Men många av produkterna ifrågasätts eftersom de innehåller mycket socker.

Det har blivit en vanlig ersättning för lagad mat – pulvret som används för att gå ner i vikt. Men många viktminskningspulver innehåller för mycket socker, hävdar kritiker.

När SVT går runt bland hyllorna på flera olika apotek och livsmedelsaffärer finns åtskilliga viktminskningspulver med sockerhalter på upp till nästan 30 procent.

– Folk bantar med socker. Och socker är tomma kalorier, det ger blodsockersvängningar, och triggrar sötsuget. Det är inget man ska stoppa i sig om man vill gå ner i vikt, säger nutritionisten och näringsfysiologen Fredrik Paulún.

Försvinner lättare

Anledningen till att sockerhalten är förhållandevis hög i många fall beror delvis på EU-regler, som säger att viktminskningspulver måste ge minst 800 kalorier per dag för inte hälsan ska äventyras. 

Sockret ger kalorier och är lättare att göra pulver av jämfört med protein och fett. Och pulvrena försvaras av överläkaren Stephan Rössner, som menar att de både hjälper människor att gå ner i vikt och innehåller all näring som behövs.

– De här produkterna är väldigt säkra. Vi har jobbat med dem i 30 år och vi har aldrig sett något allvarligt eller konstigt, säger Stephan Rössner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.