Bantningste kan vara hälsofarligt

Uppdaterad
Publicerad

Den som försöker gå ned i vikt med kinesiska bantningstéer riskerar diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Nu varnar Läkemedelsverket för produkterna.

SVT har tidigare rapporterat om hälsoskadliga kosttillskott som riskerar att ge leverskador. Nu varnar Läkemedelsverket för att det finns ett ännu farligare ämne, sibutramin, i så kallade bantningsteer. De köps oftast av unga tjejer via sajter på internet.

Förbjudet av EU

Sibutramin fanns tidigare i receptbelagda tabletter mot övervikt men förbjöds förra året av EU-kommissionen eftersom biverkningarna var för allvarliga. Ämnet kan vara extra farligt för personer med övervikt, som har högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.

-Vi tycker inte att man ska experimentera med den här typen av produkter, säger Monika Johansson

apotekare på Läkemedelsverket till SVT.

Hon säger att den information som finns på förpackningen har stora brister.

-Det är kinesiska tecken och sedan finns det en liten beskrivning på engelska hur man ska tillreda det här teet. Men det står ingenting om att det skulle innehålla sibutramin, säger Monika Johansson.

Sofia Nordén

sofia.norden@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.