Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Carlsson, vd Northvolt, menar att expansionen i Skellefteå hotas av bristen på arbetskraft. Foto: SVT

Batterijättens vd: ”Många fler insatser krävs för utökad arbetskraft”

Uppdaterad
Publicerad

Europas största batterifabrik Northvolt som ligger i Skellefteå behöver utöka sin arbetsstyrka från befintliga 1 500 personer till mellan 3 000-4 000. Var företaget ska hitta tillräckligt med utbildad arbetskraft är dock en pressande fråga.

– Det behövs mycket mer insatser vad gäller att vidareutveckla och omställningsutbilda, säger Northvolts vd Peter Carlsson under söndagens Agenda.

Batteriföretaget försöker anställa 100 personer per månad i Skellefteå, något som hittills gått bra, men oron växer att målet snart blir svårt att nå.

– Det är en jätteutmaning. Det finns tre viktiga källor för att skapa tillräckligt med kompetens; fortsätta utbilda i universiteten, vidareutveckla och omställningsutbilda operatörer, kvalitetsingenjörer etcetera från industrin och rekrytera internationellt, säger Carlsson.

Han fortsätter att det sedan i somras blivit mycket längre handläggningstider på migrationsverket:

– Det har ställt till det för oss. Vi har faktiskt tappat en del personal på grund av detta.

Carlsson får frågan under Agenda om han vill se att arbetslösa omskolas för att kunna ta jobb på Northvolt, och om det ens finns några kvar att ta av i Skellefteå.

– Det är tufft i Skellefteå. Det finns ett upptagningsområde, men det är klart att vi vill att människor från hela Sverige flyttar till Norrland och Västerbotten, säger Carlsson.

Frågan ställs till arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) vad regeringen gör för att hjälpa till i Norrlands arbetskraftsbehov.

– Man får se till att fokusera på yrkeshögskolan och den kommunala vuxenutbildningen. Vi håller på att ändra och förstärka möjligheterna att skapa riksintag till viktiga centrala utbildningar, säger ministern.

Ska arbetslösa tvingas att flytta upp till jobben i norr?

– Vi har förstärkt omställningsstödet för att människor ska ha möjlighet att ta de här jobben. Det är inte så att man ska kunna få ersättning utan att flytta till jobb som finns. I Norrland finns det trygghet och möjligheter och vi har rätt mycket stöd för att människor ska kunna söka jobben, säger Pehrson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.