Bedragare länsar bankkonton via Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Polisen varnar nu för omfattande bedrägerier. En person har kapat identiteter på Facebook och sen kunnat länsa andra personers bankkonton. Enligt polisen rör det sig om riktigt stora belopp. Och just id-kapningar ökar.

Polisen utreder ett 50-tal fall av bedrägerier runt om i hela landet. Tillvägagångsättet är likadana för alla och det handlar om en person som utger sig för att vara en nära vän.

– Alla de här fallen genererar mycket pengar eftersom de kommer åt alla konton som du har. Det är inte bara lönekontot, utan även övriga konton som man har tillgång till, säger Jan Olsson, vid polisens Nationella bedrägericenter till SVT Nyheter.

Privatpersoners konton länsade på upp till 200.000 kr

”Vännen” skriver via Facebook att bankdosan är trasig och han eller hon behöver hjälp med en kod till den egna internetbanken. ”Vännen” är en bedragare som sedan tidigare tagit reda på bland annat offrets personnummer. Genom att noga ha läst det kapade Facebook-kontots meddelanden så uttrycker sig bedragaren precis som den äkta vännen.

När bedragaren får koden kommer han eller hon sedan åt offrets konton och kan tömma dem.

– Det rör sig om stora belopp, från 25.000 upp till 200.000 kronor per person eftersom bedragarna kommit åt personernas alla konton, säger Jan Olsson.

ID-kapningar ökar med 20 procent

Polisen har vissa spår efter bedragarna, men enligt polisens utredare, så är de mycket bra på att skydda sig bakom anonyma nätverk. För ett år sen utredde polisen liknande bedrägerier, men vet inte det är samma liga som håller på nu idag.

Identitetskapningar är den bedrägeriform som ökar mest och bara på ett år har det ökat med 20 procent.

Vad ska man göra för att inte drabbas?

– Man ska aldrig ge ut sina bankuppgifter eller uppgifter från din bankkortsdosa. Det är också bra att alltid ha i åtanke att den här brottsligheten bara ökar, så man ska inte lita på alla som kontaktar en, bara för att man tror att det är den riktiga kompisen. Det bästa är att använda telefonen och ringa och kontrollera, att han eller hon faktiskt försökte kontakta dig, säger Jan Olsson, till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.