Foto: TT

Bedragare utnyttjar lucka i postens rutiner

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder nu en härva där stora mängder med telefoner och surfplattor försvunnit från postens utlämningsställen. Det som gjort bedrägeriet möjligt är en lucka i postens rutiner och polisen anser att de flesta svenska id-handlingar är lätta att förfalska.

Tre män misstänks för att ha hackat postens hemsida och på så sätt, fått fram försändelse-id-nummer på mobiltelefoner från de stora svenska teleoperatörerna.

De har sen förfalskat legitimationer och gått till olika utlämingsställen och hämtat ut varorna.

Jan Olsson på polisens Nationella bedrägericenter i Stockholm säger till SVT Nyheter att flera mobiloperatörer blivit av med mobiltelefoner och surfplattor.

Hur många rör det sig om?

– På grund av förundersökningssekretess och att utredningen sker i södra Sverige, kan jag inte berätta det, men det rör sig om stora mängder.

Hämtar varor i andras namn

Vad SVT Nyheter erfar så rör det sig om närmare 100 mobiltelefoner och surfplattor.

Telefonerna och surfplattorna skulle egentligen ha hämtats ut av människor som förlängt sitt abonnemang och därför fått en ny telefon eller surfplatta. Men de tre männen lyckades få fram exakt vilka förändelsenummer som kom från telefonoperatörer och även namnet på den som skulle få varan.

De tre männen har rest runt hela södra Sverige och hämtat ut varor i andras namn.

– Det som hänt är att när den riktiga personen har fått en avisering om att varan finns på utlämningsstället, så har bedragarna redan hämtat ut telefonen, säger Jan Olsson till SVT Nyheter. De har åkt runt och hämtat ut telefoner från flera orter, från Uppsala och hela södra Sverige.

Betyder det att de gjort en ny legitimation för varje telefon de plockat ut?

– Ja , så har det gått till , säger Jan Olsson på polisens Nationella bedrägericenter.

Säkerhetslucka åtgärdad

En man greps för två veckor sen av polisen i Borås och sitter häktad. Två ytterligare män är identifierade och är misstänkta för bedrägeri och urkundsförfalskning.

På Post Nord bekräftar presschefen Markus Trautmann att man haft en säkerhetslucka i sitt system som man nu åtgärdat, men menar samtidigt att alla telefoner och surfplattor har spärrats via sitt respektive IMEI-nummer när bedrägeriet upptäcktes.

Polisen anser att många av de svenska legitimationshandlingarna är alldeles för lätta att förfalska, men Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL), som har ett ansvar över att se över säkerheten på svenska legitimationer, menar att det inte är fel på legitimationerna utan att människor är dåliga på att upptäcka förfalskningar.

Helene Andersson på SKL säger till SVT Nyheter:

– Folk i allmänhet känner inte till hur man ska titta på en legitimationshandling för att se om den är äkta. Därför blir det lätt för förfalskarna att lyckas göra falska handlingar.

Men Jan Olsson på polisens Nationella bedrägericenter håller inte med.

– De förfalskningar vi har fått in är så pass bra att till och med jag har svårt att se skillnad, då är det för mycket begärt att en kassör ska kunna avslöja en förfalskning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.