Foto: Unsplash, Henrik Montgomery/TT

Experten om kurirbluffen på säljsajter: ”Sofistikerad phishing”

Uppdaterad
Publicerad

Du har säkert hört talas om dem – Facebook-konton som påstår sig vilja köpa en vara och betala med hjälp av ett bud.

– I stället för att skicka ut massmejl med länkar försöker bedragarna få tag dina uppgifter stegvis , säger Jan Olsson, bedrägeriexpert på Nationellt it-brottscentrum.

”Jag vill köpa din vara men hinner inte plocka upp den, så jag kommer att skicka ett postbud som levererar hem pengar till dig”.

De senaste månaderna har inlägg från personer som kontaktats av köpare som dessa florerat på sociala medier. Eftersom köparna påstår sig använda vanliga budfirmor som Fedex, UPS och GLS är det en del som vänt sig till olika forum och frågat om det kanske kan stämma.

– Det finns inte en enda distributör som skickar hem en brevbärare till dig för att leverera pengar så att en köpare ska kunna köpa en vara. Är man osäker så kan man ju googla buden de påstår sig använda och se att firmorna själva varnar för bedrägerier av den här typen, säger Olsson.

Enligt Jan Olsson går bluffen till på samma sätt som vid vanliga phishingattacker, men bedragarna tar en lite längre väg för att nå sitt mål.

– Det här är avancerad phishing. Vid vanliga phishingattacker försöker bedragare få en att klicka på länkar och ge ut sina uppgifter genom att skicka ut massmejl och påstå sig vara från ens bank. Men det här är ju mycket mer sofistikerat.

Se hur bluffen går till i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.