Hiv har många gånger kallats för vår tids farsot. Sjukdomen som blev allmänt känd i början av 1980-talet har skördat miljontals offer.
För många människor, framförallt i fattiga länder är hiv lika med en dödsdom. Sjukdomen är som mest utbredd i södra delarna av Afrika och det är också där som hjälp från omvärlden är avgörande för att smittospridningen ska bromsas. Kristina Bolme, ordförande för Läkare utan gränser, säger att det är svårt att beskriva situationen i södra Afrika med svepande ordalag.
– Situationen är väldigt olika i olika länder och dessutom skiljer det mycket inom länderna. En del länder har jobbat väldigt hårt för att behandla så många människor som möjligt.
Dödligheten minskar
En rapport från FN-organet UNAIDS från 2011 visade att antalet nya hivfall hade minskat med 50 procent i 25 låg- och medelinkomstländer. Rapporten visade också att antalet nya fall i utsatta länder som Malawi och Botswana hade minskat med 73, respektive 71 procent.
Dessutom har dödligheten i Afrika söder om Sahara minskat med en tredjedel de senaste sex åren samtidigt som allt fler får tillgång till bromsmediciner. FN:s nya hiv-mål är att 15 miljoner smittade ska få behandling år 2015. Om det ska lyckas måste man satsa mer pengar från den rika världen och internationella organisationer. Idg får 8 miljoner människor behandling.
FN:s budget för hiv-bekämpning låg ifjol på omkring 16 miljarder dollar. Enligt FN:s beräkningar behövs det 2015 mellan 22 och 24 miljarder dollar för att bromsa smittspridningen. Enligt Kristina Bolme Kühn krävs det satsningar just nu, för att man inte ska missa tåget.
– Att tro att man kan behandla en sådan sjukdom utan pengar är absurt. Det som behövs är en internationell satsning, säger Kristina Bolme.
Hivbahandling gör inte bara att dödligheten minskar. Den gör också att risken för att sjukdomen sprids vidare minskar med 96 procent, enligt Läkare utan gränser.
Kristina Bolme menar att utbredd medicinering av hivsmittade också har andra positiva bieffekter än att smittan bromsas upp.
– När man behandlar aidssjuka med mediciner ser man också att tuberkulosfallen minskar. Mödradödligheten och kostnaderna för tuberkulos minskar. Det är som ringar på vattnet.
I fjol dog 1,7 miljoner människor till följd av sjukdomen.
Blir bortstötta
Jonas Gardells tv-serie ”Torka aldrig tårar utan handskar” som visades i höstas berörde många. Den handlade om hur en grupp unga människor i Stockholm tynade bort i en okänd sjukdom under 1980-talet. Tv-serien berörde också den okunskap och skräck som fanns bland omvärlden då. Kristna Bolme säger att situationen i många länder idag liknar den som skildras i tv-serien.
– För många människor i områden där det saknas behandling är hiv precis lika stigmatiserande som det är i ”torka inga tårar utan handskar”. Människor blir utkastade och får inte vara med i samhället och det är fortfarande samma sak som händer. Detta är människor som du och jag.