LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson vill att staten finansierar beredskapsarbeten för bland annat utlandsfödda arbetslösa. Foto: TT

LO vill ha jobbpakt för långtidsarbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Staten bör skjuta till pengar för beredskapsjobb åt långtidsarbetslösa, anser LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Främsta syftet är att få in utlandsfödda på arbetsmarknaden.

Thorwaldsson säger i Ekots lördagsintervju att han vill se statligt finansierade jobb i exempelvis byggsektorn och äldrevården efter 180 dagars arbetslöshet. Jobben ska kombineras med utbildning.

– Det är inte svårt att hitta arbetsuppgifter i Sverige, säger han till TT.

LO-basen är bekymrad över den höga arbetslösheten och utanförskapet bland utrikes födda – något han också ser som en av förklaringarna till Sverigedemokraternas framgångar i valet.

– Någonting har gått snett i hur vi tar emot invandrare i Sverige. Det tar nästan tio år innan man får fäste på arbetsmarknaden. Så kan vi inte ha det.

Nära arbetsmarknaden

Åtgärden skulle inte riktas enbart till utlandsfödda utan till alla långtidsarbetslösa.

– Men bland dem finns en överrepresentation av utrikes födda. Där blir det ett enormt utanförskap och det måste Sverige kunna göra något åt.

Tanken är att staten ska finansiera en ”ganska stor” del av lönekostnaden.

– Jag är angelägen om att det här hamnar så nära arbetsmarknaden som möjligt, utan att tränga undan ordinarie jobb.

Thorwaldsson vill nu ha en trepartsförhandling med Svenskt Näringsliv och den tillträdande regeringen.

– Jag tror att det går att komma överens, och att man skulle kunna göra detta ganska skyndsamt, säger han.

”Steg i rätt riktning”

Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv, är delvis positiv till förslaget från LO.

– Det är ett steg i rätt riktning, säger han.

Han anser samtidigt att den tillträdande regeringens förslag på höjd restaurangmoms och höjd arbetsgivaravgift för unga går emot den föreslagna åtgärden.

– Ska det här lyckas kan man inte ta bort de riktiga jobben och sedan göra massiva satsningar på bidragsjobb. Det kan finnas inslag av statlig finansiering som är okej, men det kan inte vara det som är grunden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer