Foto: Fredrik Sandberg/TT, Eranga Jayawardena/AP/TT

Bergström: 400 000 doser till Sverige i februari

Uppdaterad
Publicerad

Måndagen den 8 februari ska de första doserna av Astra Zenecas coronavaccin ha levererats till Sverige, enligt vaccinsamordnare Richard Bergström. De första av 400 000 utlovade doser för månaden.

– Vi skulle ha fått en miljon under tre veckor egentligen, säger han till SVT Nyheter.

Trots att Astra Zeneca inledningsvis inte kommer att kunna leverera det antal som ursprungligen utlovades till EU-länderna så ser Richard Bergström ljust på framtiden.

Vid ett möte på måndag hoppas han få svar på om företaget även kan leverera vaccin från andra anläggningar än den som drabbats av problem i Belgien.

– Frågan är om vi kan få vaccin från anläggningar i Storbritannien och USA. Det har de inte svarat på än, vi får se, säger Richard Bergström.

– Det råder ingen tvekan om att vi får det som vi beställt, frågan är när. Sverige får 7,5 miljoner doser och enligt kontraktet ska allt vara levererat till slutet på juni. I värsta fall kommer detta skjutas till tredje kvartalet. Men jag är hoppfull inför att vi med hjälp av anläggningarna i Storbritannien och USA kommer kunna hämta igen tappet.

”Rekommendationerna säkert kortvariga”

Trots att EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) godkänt Astra Zenecas vaccin så kvarstår frågetecknen kring dess effektivitet bland personer över 65 år, något som påpekats av både Frankrike och Tyskland som anser att för lite är känt om vaccinet i nuläget.

Redan i nästa vecka väntas Folkhälsomyndigheten komma med sina rekommendationer kring vaccinet, trots det bristfälliga underlaget. Men enligt Richard Bergström kan beskeden snabbt ändras.

– Om bara några månader kommer en stor amerikansk studie på Astra Zenecas vaccin som har många äldre personer med, säger han.

– Då får vi svar på frågan om vad skyddseffekten är och kan räta ut det frågetecknet. Folkhälsomyndigheten har sagt att de ska komma med rekommendationer på måndag – de blir säkert kortvariga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet