Bertil, 92, ville testa sin körförmåga – fick nej av Transportstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Många länder inom EU har obligatoriska hälsokontroller för äldre förare, men inte Sverige. 92-årige Bertil från Stockholm ville bli testad, men han fick ordna det på egen hand.

Man blir inte en sämre bilförare med åldern, det visar en utredning från Transportstyrelsen, ändå dyker diskussionen om äldres förmåga att köra bil upp med jämna mellanrum. Inte minst i januari i år då 97-årige Prins Philip av England var inblandad i en trafikolycka.

Vad kan sjukvården göra? Läkarens kommentar i Fråga doktorn.

Bertil har kört bil sedan 1946.

92-årige Bertil Ödlund i Stockholm bor på ett äldreboende. Det händer att han får sin körförmåga ifrågasatt, inte minst efter att en vän blev fråntagen sitt körkort av sina närmaste.

Ville bli testad

Bertil som är en handlingens man skrev till Transportstyrelsen och frågade om han mot betalning kunde få genomgå någon slags test av en kvalificerad bedömare. Det fick han inte. Svaret från myndigheten, att han har ett giltigt körkort och att det räcker, blev en besvikelse.

Bertil lät sig dock inte avskräckas utan tog kontakt med en trafikskola för att höra om de kunde göra ett körprov med honom.

Hur gick det då för Bertil? Kolla resultatet i klippet här uppe.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet