Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I SVT:s Uppdrag granskning får tittare följa en svensk liga i Marbella som ringer till svenska pensionärer i hopp om att lyckas lura dem på pengar. Foto: Uppdrag Granskning/SVT

Besked väntas idag: Så ska telefonbedrägerierna mot äldre stoppas

Publicerad

I dag ska bankerna möta regeringen för att svara på vad de kan göra för att minska telefonbedrägerierna mot äldre.

Bara under 2022 så lurades svenskar på totalt på 5,8 miljarder kronor av bedrägerier.

– Vår bedömning är att bankerna kan göra mer för att vi ska ha trygga hushåll i Sverige, har Niklas Wykman, finansmarknadsminister (M) sagt till SVT.

Många har blivit lurade av de omfattande telefonbedrägerier som satts i system av kriminella nätverk. När Uppdrag Granskning nyligen kunde visa hur bedrägerierna gick till så kallade statsminister Ulf Kristersson till sig bankerna och polisen för ett möte. I eftermiddag kommer besked om vad som ska göras för att sätta stopp för bedrägerierna.

Problemen handlar ofta om att samarbetet mellan bankerna och polisen inte fungerat och att polisen sällan griper några bedragare så de kan ställas inför rätta.

Bedragarna

Finansmarknadsminister Niklas Wykman vill inte uttala sig för SVT inför mötet, men har tidigare sagt:

– Vi tycker att bankerna kan anpassa sitt produktutbud så man gör det svårare för den här typen av bedrägerier.

Polisen: ”Då har pengarna redan försvunnit”

Även polisen ser förbättringspotential i arbetet mot lurendrejarna.

– Bankerna borde ha en mycket längre fördröjning på den här typen av transaktioner. För inte sällan har den som blir av med sina pengar efter några timmar kommit på att ”det där kan inte stämma”. Men då har pengarna redan försvunnit, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie på Noa, nationellt IT-brottscentrum.

Bankföreningen föreslår flera åtgärder

Bankföreningen har inför mötet med regeringen skrivit en framställan till regeringen (se länk nedan) där man föreslår flera åtgärder. Till exempel om ”ett införande av ett lagstadgat skyndsamhetskrav i beslut om dispositionsförbud” (det vill säga ett max två dagar långt förbud mot att hantera de pengar man misstänks ha lurat till sig).

Bankföreningen frågar sig också ”om brottsbekämpande myndigheter i tillräcklig omfattning disponerar den tekniska utrustning och kunskap som krävs för att kunna genomföra den typ av offensiva åtgärder som är påkallade”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bedragarna

Mer i ämnet